Skredkurs i Henningsvær

Hei!
Da har vi kommet hjem fra en spennende og vær utfordrende helg i Lofoten. Initiativtaker Trine Helmersen røska med sæ fire vænna(og glad e vi for det) på kurs til Henningsvær, og syns det va på sin plass at alle skulle ha oppdaterte kunnskapa om fenomenet snøskred. Snøskredkurset va i regi av http://nordnorskklatreskole.no og e en av mange kurs og aktiviteter de har å by på.

Kurset varte over tre dager og inneholdt både teori og praksis. For en vennegjeng som ofte ferdes i naturen i lag, var dette absolutt lærerikt. Vi anbefaler alle tur entusiaster som vandrer rundt i fjellene på vinterstid, om å ha så pass mye respekt for seg selv, andre og naturfenomener at dere påspanderer dere et snøskredkurs.
Underveis i kurset ble mange overrasket over hvor ukritisk man egentlig har vært som "vant" fjellvandrer. Den faktuelle skredrisikoen fins i alle fjell med en bratthet på over 30 grader, og vil være der uavhengig av oppdaterte skredutstyr og hvor kjent du enn måtte være i det eventuelle området.

Samtlige kunne ikke være mer enig om at kurset va utrolig lærerikt og nærmest en nødvendighet.

Jeg skrev notater på tilsammen 18 håndskrevne sider fra kurset, og kunne lagt ut et langt og nyttig referat her. Men jeg vil heller anbefale dere om og ta kurset selv da det inneholdt mye lærerik praksis. Det fins også mange gode bøker om snøskred, men ingenting er bedre enn relevant praksis.

Kurshelga inneholdt jo mange flotte bonuser også:

  • Vi fikk bo i Henningsværs eneste rosa hus (træng æ si mer). 
  • Vi stifta nytt bekjentskap og bodde i rosahuset sammen med to flotte og friske jenter, som også deltok på kurset.
  • Vi fikk oppleve en turistperle både via praksisen i fjellene og vandring/utforsking i Henningsvær sentrum på fritia. En sjarmerende og idyllisk plass, som ga oss en røsk i fletta med spennende vær utfordringer. 

Takk til alle sammen for ei artig helg og en spesiell takk til guide/kursleder Jonas Dahlstrup (http://www.dahlstrup.com) og "lærlingen" Lars-Martin.


Lek på skolegården:


Karlsens leketøy: slakkline og hengekøye.

Gøy med slakkline.
Rosahuset i Henningsvær.


Klar for første dag i fjellet.



På tur opp til Rundfjellet.







Ækte nordlænning tar sæ tid til en matbit i all slags vær.
Klar for å kjøre ned igjen.
Lek på slakklina utenfor rosahuset.

Klar for andre dag i fjellet

Va ikke mangelvare på godt utsyr.
Lærer oss å se etter faretegn i fjellene Breitind og Torskmannen.


Lærer oss å bruke søkeren i praksis.




Vi fikk i oppgave å lage til ulike skredscenario, hvor vi brukte teorien i praksis.
Vi fant fort ut at en søker er en nødvendighet på fjelltur.


Sightseeing rundt Henningsvær:




Innlegg: Therese Tangen
























Kommentarer