Forrahalvøyas fineste plass! Ved -10gr og kaldere - hva bør en tenke på?


Som turleder for Harstad Turlag arrangerte jeg en tur til Forravatnet på lørdagen. Forravatnet er den fineste plassen på Forrahalvøya, sommer som vinter, etter min mening.

Temperaturen viste -8gr når vi parkerte ved start og -18gr når vi kom ned igjen fra turen.
Kanskje derfor bare 2 turdeltakere møtte opp. En far og en sønn. Vi konkluderte med at kanskje mange syns det var en litt for kald dag å legge ut til skogs på. Det ble uten tvil en kjempekald tur og vi hadde kanskje -12/15gr på det kaldeste oppe i skogen. Men det ble en fin tur og det var kjempekoselig at vi fikk iallefall 2 til turglade personer sammen med oss!

De fleste unger over 4 år er så aktive og så god på å si ifra om de er kalde, at med en god plan og riktig utstyr kan en fint legge ut på tur selv om gradestokken viser -10.
Men for barn under 4år må man være mer påpasselig.
Jeg fulgte hele tiden med kroppstemperaturen på vår 2-åring ved å kjenne i nakken. Hender og tær sier lite om kroppstemperaturen generelt, det er bake i nakken man må kjenne om de er varm eller kald. Blåe lepper kan også indikerer en kald kjernetemperatur. Men fingertupper og tær må også følges med, da det er lettere å få forfrysninger der, enn andre plasser. Man må også følge med på frostskader i ansiktet, som gjerne vises på kinn og hake. Det begynner med "røde roser" etterfulgt av "hvite roser" inni de røde områdene.
2-åringen vår gikk det bare greit med, men vi kunne med fordel dratt han opp i en varm pulk i stedet for på en rattkjelke🙈😵 Stillesittende barn blir fort kalde, og han ble litt kald, så da var det fint at vi hadde med en fjellduk vi kunne sette oss inn i når vi kom opp. Også fôra vi han med varm mat og drikke😌 Fjellduk, bål og varm mat og drikke er fint å ha på kalde dager i skogen.
Andre tiltak for å unngå at barna skal fryse er bl.a:

  • For barn som er store nok til å gå selv, er det fint med en litt lettere bekledning mens de går, og så heller ha noe ekstra varmt i sekken, som man kan kle på de når man kommer frem.
  • Flere par votter. Vi har ofte med litt forskjellig, som f.eks. noen tova ullvotter og noen gore tex polvotter. Også har vi med tynne "spisevotter". Barna våre liker sjeldent å spise med tykke polvotter på seg, og ullvottene fører ofte til så mye hår på maten og i munnen. Flere votter er uansett greit å ha med tilfelle de man har på seg blir våte og kalde.
  • Sitteunderlag, gjerne de vanlige sammenbrettbare med ullunderlag oppå. Vi hadde bare med ullunderlagene denne gangen, og de frøys fast i benken😅
  • Hånd- og fotvarmere og varmeputer. Hånd- og fotvarmere er små pads man aktiverer en liten stund før bruk, som man kan ha inni skoen eller votten. Varmeputer fungerer på samme måte men er litt større og kan puttes nederst i pulken til barnet eller i soveposen på vintertelting. Disse glemte vi å ta med oss denne gangen, men vi hadde et bål å varme oss på😆
Det var mange ting vi ikke tenkte på før denne turen, som man ikke skal ta for gitt. Tiltakene jeg har ramset opp over her, er vanligvis faste rutiner for oss på vinterturer. Har man ikke en plan og riktig utstyr på så kalde vinterturer, kan det gå galt.



Fjellduken ble også veldig morsom for brødrene å leke inni😅


Denne helgen hadde vi et helt spesielt vær i Harstad og omegn. Turfølge vårt kunne fortelle oss om at ved riktig fuktighet og temperatur oppstår det et fenomen som lager store iskrystaller med et eksepsjonelt utseende som kalles dendritisk mønster. Iskrystallene vi var vitne til denne dagen var ekstremt fascinerende både i størrelse og i de perfekte og symmetriske linjene. Helt utrulig at naturen kan lage noe så vakkert. Både store og små ble veldig fascinert.



Stanley sine termokopper holder godt på varmen i vinterkulda, og kommer i mange ulike varianter, farger og design.
Vi har fått sponset noen ulike varianter fra Lifesystems og er enn så lenge veldig fornøyd. De lekker ikke og har et robust materiale.

Alle de gode og varme klærne i innlegget er sponset av Skogstad Kanebogen. På bade nett og i butikk finner du turklær til hele familien på en og samme plass😊👍

Kommentarer