Jotka fjellstue - Norgesferie


I helga var vi på Jotka Fjellstue. Selv kaller de seg en "oase i villmarken" og det er vi enige i.
Det var tanten og onkelen min fra Alta som tipset oss om plassen, og vi var ikke seine med å booke hytte til oss og dem ++. Vi var 9 stk som tok turen.

Far i huset plasserte de 2 minste i en kano, og padlet sammen med tanten og onkelen min som hadde kajakker, i ca 2km inn til Fjellstua. Jeg og eldstekaren gikk i 4km over fjellet for å komme oss dit. Mens søskenbarnet mitt og samboeren hans, valgte en lengre sykkelrute.

Jotka Fjellstue tilbyr også transport.
Jotka Fjellstue har stått siden 1800-tallet og jeg anbefaler dere å lese deres historie og se episoden deres i "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" 👈 der!


Da er vi i gang med et av sommerens største eventyr.
Vi starta med å kle av oss på føttene, for å krysse ei lita elv. Og som eldstekaren sa: "Det blir ikke gøy, uten litt utfordringer"😁👌



Utrulig artig og flott å oppleve annen natur😍
Vi kunne også følge med padlerne på vannet, nesten hele veien😀




Vi ser fjellstua!😃




Endelig framme😊


Jokta Fjellstue byr på mange aktiviteter. Bl.a. har de badestue og badestamp. Badestampen var veldig populær for alle😊

Jeg og eldstekaren dypper oss i elva, under stampingen😁 Jeg må innrømme at jeg var den mest pysete av alle som badet i elva😅




Jotka Fjellstue har 56 hunder og lang erfaring med hundekjøring. De har bl.a. deltatt i Finnmarksløpet flere ganger. Ungene fikk være sammen med hundene så mye de ville, og mye av tiden deres ble tilbragt der.





Noen idylliske lekestativer for barn har de også lagd på plassen.


Vannet er kjent for å ha fine røyer.
Fra land får man bare pittesmå ørekyte, men det er artig for ungene det også.


Utrulig artig å klare å gjøre alt fra å kaste ut og dra opp fisken helt selv når man bare 3 år. Især når man kan dra opp den ene fisken etter den andre.


Best sjanse for å få fisk er ved å ro rundt på vannet.
Far i huset tok med seg den eldste og den yngste ut, og de prøvde bl.a. med en "amerikaner"👇

De var så lenge ute å fisket at minstemann sovnet av. Men de fikk en fin røye.




Minstekaren er mest interessert i fiske, og ville helst fiske hele tiden. Så han og pappaen prøvde fra ulike steder rundt vannet.




Hyttene vi sov i var utrulige flotte!

Og maten var bare helt ubeskrivelig. De serverer ulike retter med røye og reinsdyr.
"All fisk hentes fra Jotka-vannene, reinsdyr som serveres har tråkket forbi bare et steinkast unna på vei til sommer- eller vinterbeite, og multebærene plukker de hvert år for hånd - og de serverer opptil 120 kg i året. Og i den grad det er mulig, henter de grønnsakene fra nærområdet " (jotka.no/servering).

Til middag spiste vi finnebiff, med hjemmelaget potetmos med potet fra lokale gårder og hjemmelagd tyttebærsyltetøy. Til dessert serverte de en nydelig sjokoladefondtant.

I frokostbufeen kunne man velge røye som de har røyka selv, i et røykeri de har laget i skogen. Anbefaler dere å se prosessen i denne filmsnutten!

"På Jotka Fjellstue er Finnmarksvidda tilgjengelig sommer som vinter - og hver årstid byr på sine unike opplevelser; enten du er lite turvant, eller ønsker de mer ekstreme opplevelsene. Den tradisjonsrike fjellstua har fortsatt ingen fast veiforbindelse, og ligger i et lite dalsøkk på en frodig og solrik gresslette mellom de to fiskerike vannene øvre og nedre Joutkajavvri. Joutka betyr bindeledd, og kommer naturlig fra at vannene henger sammen"  (jotka.no/).

Vi kommer nok tilbake!

På tur hjem, valgte eldstekaren å padle tilbake, mens 5-åringen ville ta beina fatt sammen med meg å gå de 4km over fjellet😍

På gjensyn Jokta Fjellstue!






Da var vi tilbake og 5-åringen var kjempestolt over egen innsats og alle var kjempefornøyd med turen og enige om at vi må tilbake!

Denne opplevelsen havner på topp 10 lista!

Kommentarer

Legg inn en kommentar