Enkel grytekake på bål


Årets morsdag feiret vi på Gressholman med ostesmørbrød og pølser på bålet, og deilig eplekake til dessert.

Denne grytekaka er veldig enkel å lage.

Ingredienser:
  • 4 egg
  • 200 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 200 g smør (jeg bruker flytende smør fra flaske)
  • 1ts bakepulver
  • 2 epler
  • En lien kopp med sukker og kanel til å drysse på helt til slutt.
  • Litt flytende smør på en tett beholder til å smøre innsiden av kasserollen.
Dette gjør vi hjemme:
  • Lager kakerøren  og heller den over på en tett beholder. Jeg har ingen fast rekkefølge på hvordan jeg mikser ingrediensene.
  • Eplene skylles, skrelles og kuttes, og puttes i en liten brødpose.
  • Sukker og kanel blandes og has på en liten tett beholder (jeg bruker et gammelt krydderglass).
Dette trenger du:
  • 2 gryter/kasseroller i 2 ulike størrelser som tåler bål (vi bruker stormkjøkken).
  • Noen steiner (se forklaring lenger ned).
  • Et lokk (også det må tåle bålvarme).
  • Et håndtak som man jevnlig kan snu den minste kasserollen med, underveis i steketiden.
Dette gjør vi ute:
  • Smører hele innsiden av den minste kasserollen med smør.
  • Heller kakemiksen i den minste kasserollen.
  • Putter eplebåtene i kakemiksen og rører rundt.
  • Drysser sukker- og kanelblandingen over det hele tilslutt.
  • Dekker bunnen til den største kasserollen med steiner (ca. størrelse: skal passe inni hånden).
  • Plasserer den lille kasserollen med kakemiksen, opp i den største kasserollen med steinene.
  • Setter på lokket og plasserer hele gryta på bålglørne.
Dette er forholdsvis ganske enkelt, men kaken må stå ganske lenge på bålet, noen ganger opp til 1,5t, pluss at man skal passe på at den ikke svir seg.
Vårt tips er å sette grytekaken så fort som mulig på bålet, etter at man har ankommet destinasjonen, så man slipper at kaken blir ferdig så alt for sent.
Man bør også vente med å sette grytekaken på bålet til det bare er glør igjen. Når det bare er glør igjen får man en mer stabil varme. Dette gjelder også for annen mat som f.eks. ostesmørbrød. Blafrende flammer gir ujevn varme, og man kan fort oppleve at deler av maten blir svidd, f.eks. halve siden på kaken eller ostesmørbrødet.
Dette vet vi veldig godt, men likevel lot vi grytekaken stå på et bål med masse flammer. Tenkte at hvis vi bare snudde på kaken ofte nok, gikk det nok bra😅 Man skal nemlig snu på kaken ganske ofte, selv om den bare står på glørne. Den store kasserollen skal hele tiden stå i ro, fordi den sørger for grunnvarmen, mens den lille kasserollen skal snus litt og litt mot samme retning jevnt gjennom hele steketiden. 
Steinene i bunnen av den store kasserollen skal redusere sjansen for at kakebunnen svir seg. Og den hyppige vendingen av den lille kasserollen skal redusere sjansen for at sidene rundt hele kaken svir seg. 
De tidligere gangene vi har laget denne kaken har vi fått svartsvidde sider rundt hele kaken, mens bunnen, toppen og alt inni har klart seg utmerket. Vi skar bare bort det svartsvidde og kaken smakte nydelig.
Mens denne gangen fikk vi en svartsvidd bunn. Jeg brukte en medbragt slikkepott til å løsne kaken fra kasserollen lang siden hele veien rundt, plasserte et fatt på toppen og snudde hele kasserollen opp ned. Da løsnet kaken fint, og det svidde hang igjen i bunnen av kasserollen. Egentlig skal kaken stå andre veien, da det er den siden man har krydret med kanel og sukker, men denne gangen ble det ikke sånn. Jeg strødde et nytt lag med kanel og sukker på den andre siden, og kaken både så fin ut og smakte godt (se bilde lenger ned).


Mens man venter på kaken kan lage den maten man har tatt med som "hovedrette" og ellers gjøre det man gjør når man er ute i naturen😊





Når kaken endelig ble ferdig sto den største storebroren for serveringa av kakestykkene til alle sammen, og alle likte den kjempegodt.
Litt ferdigpisket medbragt krem, sauser eller bær kan man ta med som man vil😊



Kakao er alltid med på turene våre på denne tiden av året, og vi er så fornøyde med Stanley sine termoser, som er sponset av Lifesystems Norge.



På tur hjem ville minstemann utforske vannkanten. Mens mor utnytta sjansen til å nyte den flotte kontrasten mellom snø og sandstrand.



💖Denne turen var en feiring av morsdagen. Og Turfamiliens stammødre var selvsagt invitert. Vi er så heldige som har to spreke og engasjerte bestemødre til våre barn. De stiller alltid opp for oss, og når de er med oss ut på tur er de så tilstede i barnas utforskning og påfunn. Vi setter alle umåtelig stor pris på disse to unge, flotte damene💖




Kommentarer