Popcorn og s´mores på bål


Det er mye godt man kan lage på bålet, ute i naturen. Det å lage noe spennende på bålet som alle i familien liker er med å skape gode turminner, syns vi.

I helgen som var, tok vi oss en kort skitur på Storjorda.
Vi hadde utstyret med oss i en pulk, både pga det praktiske og for at ungene skulle kunne hvile seg hvis de ble lei.
Ingen av ungene verken trengte eller ville sitte på pulken, og egentlig så medførte det i noen merkbare scener. 5-åringen klarte seg utmerket, mens minstemann syns det var litt vanskelig gå hele veien, og nettopp derfor hadde vi med oss et gjennomtenkt alternativ... trudde vi... Han ville så gjerne gå på skiene nemlig, men ble irritert når han måtte streve litt. Han brånektet å sitte på pulken og ikke ville han ta av seg skiene heller. Han hadde lyst å gå på ski og han ville får det til.
Det ble mange stopp på turen opp, med litt hyling, surking og x antall pep talks. Jeg følte tilslutt at alle på hele Storjorda fikk med seg scenene våre. En av de forbipasserende kom med et velment råd om at "han kunne jo bare sitte på pulken". Jo takk for rådet, men det har vi prøvd😅 Folk er kanskje vant med å se foreldre som overvurderer barnas evner og presser de til å yte mer enn de klarer, for det neste rådet vi fikk av en av de mange turgåerne vi møtte, som hadde behov for å fortelle oss hva vi skulle gjøre var: "dere trenger ikke gå så langt". Tusen takk for det rådet også, men vi har ikke tenkt å gå særlig langt... vi hadde en plan på at 5-åringen skulle bestemme lengden på turen og at han skulle få velge en camp for oss. Og den planen gikk som smurt.
Dessuten var det ikke viljen, lengden, utholdenheten og modenheten til minstemann det sto på. Det er fint at folk bryr seg, og jeg smilte og takket for rådene, men utfordringen vår lå jo på at vi hadde undervurdert minstemanns vilje og lyst til å gå på ski, og ikke overvurdert han. Vi trudde han ville foretrekke pulken, når han ble lei...så feil kan man ta😅😅
Det hele ble ganske komisk, men vi klarte å inngå et kompromiss med han, om at han skulle få lov å gå selv, men at han kunne gå på føttene. Da var det helt greit og han gikk som en helt. Vi vet at denne lille tassen har en helt rå utholdenhet og grovmotorikk, men vi har alltid en backup plan lell.
Vi kom oss frem, med fornøyde unger, men konkluderte kjapt med at neste skitur skal foregå i tråkka skispor på flatmark, nå som vi vet at minstemann både kan og vil gå langt på ski. Baktanken vår på alle turer er at barna skal oppleve mestring, få gode minner og at turene generelt sett er lagt på deres premisser.


Det er mye snø i marka nå. Vårt tips for at bålet ikke skal synke rett ned til baken og bare bli en stor røykgrop, er å finne store stammer av råtten ved å lage bålet på. Da varer bålet lengre.


Denne gangen hadde vi med mini marshmallows for å ha i kakaoen. Både jeg og ungene syns det er veldig godt.

Koppene vi hadde med til ungene, er sammenleggbare kopper, med lokk og et lite hull for å drikke ut av. Helt genialt for å slippe at kakaoen renner nedover haka og på innsiden av dressen, som ofte kan skje når de skal drikke av en kopp med tykke votter på seg. Også slipper vi å fylle opp koppen ørt og førti ganger for hver gang de velter koppen, som ofte står på bakken i passasje- og leksonene.



På denne turen lagde vi s´mores for første gang. Det er egentlig en amerikansk søtsak som hovedsakelig består av Graham crackers, sjokolade og marshmallows. Vi brukte store tynne kjeks, med sjokoladebiter.


Vi brukte grillpinner som har plass til to marshmallows i bredden, og når de var varme og myke nok, plasserte jeg en kjeks på hver side av marshmallowene og dro de av grillpinnen med kjeksene.


Mmmm... s´mores😋


Vi poppa også popcorn i en panna, som e egna for å poppe popcorn på bål.
Vi hadde med litt smør på en boks, som vi smelta i pannen først.


Så helte vi kornene oppi....


.... og satt på "gitterlokket" så vi ikke fikk poppende popcorn på rømmen.


Etter bare 2-4 min. hadde vi ferdig poppa popcorn.



Så var det tid for lek og utforskning😊





Lek i snøen innbyr ofte til "kast-så-mye-snø-på-foreldrene-som du klarer". Det syns ungene er hysterisk artig.
Når minstemann skulle prøve det samme, kastet han bare snøen på seg selv, og det syntes vi voksne var hysterisk artig😆🙊👇




Kommentarer