Isfiske, varm fruktsuppe, opp-ned-bål og snøhule man kan sove i...


I dag hadde vi en kjempefin tur på Storjorda. Det var skyfri himmel og etterhvert ble det vindstille også. Det førte til mange timer ute i naturen og en drøss med aktiviteter.
Vi isfiska, aka, klatra i trær, grilla, kokte fruktsuppe og lagde snøhule som man kan sove i.
Planen er å dra tilbake hit å sove i telt når regnværsdagene gir seg, dermed ville eldstekaren lage seg en snøhule som han skulle sove i (se mer om den helt nederst i innlegget).

Dagens tips: varm fruktsuppe og opp-ned-bål (se lenger ned i innlegget.



Det var ca 50 cm med snø, 50 cm med slaps og overvann og 30cm tykk is, på vannet. Isboren forsvant nesten😅




Det nappa litt av og til, men ble ingen fisk på oss i dag.

"Gapahuk-telt" er en genial og lettvint sak å ha med seg på tur, spesielt hvis det er litt nedbør eller vind. 

Opp-ned-bål: start med noen kraftige vedkubber i bånn, som et grunnfundament. Legg så vedkubber langsgående og tverrgående i annenhvert lag, med litt mellomrom. Mellomrommet er for at bålet/flammene skal få luft.
Du bestemmer selv hvor mange lag du vil ha. Vi hadde 3 lag oppå grunnfundamentet.
Plasser opptenningsved/never/tennbriketter e.l. øverst på bålet, og tenn på.
Dette bålet tenner man på øverst oppe, og lar det brenne nedover.

Hvorfor opp-ned-bål? De fleste steder i naturen er det ikke tilrettelagte bålgroper e.l. Og det er ikke alltid man vil drasse med seg en turgrill. Når det er vinter og mye snø, opplever de fleste at bålet naturlig nok, brenner seg nedover i snøen. På steder, som f.eks. der vi var nå, med ca. 2m. snø over bakken, ville et vanlig bål kjapt brent seg ned i snøen. Avhengig av hvor lenge bålet brenner, vil det tilslutt brenne seg helt ned til bakken, og da sitter du igjen med en svær røykgrop hvor det etterhvert blir vanskelig å komme seg til bålet.

Med et opp-ned-bål, varer bålet utrulig mye lenger oppå snøen👌👍



Fruktsuppe, inspirert av instagrammeren: kjerstis83
Vi hakka opp:
1 ananas,
2 pærer,
6 kiwier og
3 epler
hjemme og puttet alt oppi en boks sammen med en pose tørket aprikos, noen ss sukker og en sprut sitronsyre.
Som tilbehør tok vi med en boks rosiner og fløtekrem, som vi også hadde pisket ferdig hjemme.

Vi hadde frukten og rosinene oppi en kjele, fylte på med vann så det dekte frukten og drysset over ca. 1dl sukker. Vi varmet det hele på primus til det fikk seg et lite oppkok.

Serveres i skåler, med krem til, for de som vil ha det. Smaker sikkert også godt med yoghurt eller kesam til.




Krem er jo også veldig godt til kakao😋

Et hundespann kom løpende forbi, og det var et interessant syn for alle😁👀


Eldstekaren brukte nesten hele dagen på snøhula si, som han skal sove i. Han jobbet som bare det. Her er hans først spa tak.

Små og store kom fra og til med både en hjelpende hånd og veiledende tips.


Han gravde seg ca 1,5m. ned, lagde trapp og levegg.

Her har han begynt på soverommet. Pga at det er meldt regn i noen dager fremover nå, gravde han ikke lenger inn. Mildvær kunne ødelagt soverommet, med en kollaps. Vi gjør den ferdig når vi kommer tilbake, og bare håper at verken mennesker, dyr eller vær ødelegger den i mellomtiden🙏

Kommentarer