15 høsttips

Høsten er en fin tid. Luften føles friskere, koselig skumring på kvelden, mørkt om natta, høsting av bær og sopp og det er så masse nydelige farger i naturen.

Mange syns at kulden og mørket høsten bringer med seg er dystert. Jeg har forståelse for at vi alle tenker forskjellig og har ulike assosiasjoner til årstiden.

Men høsten kommer uansett, og om du liker høsten eller ikke blir den det du velger å gjøre den til. Som forelder må man også være bevist sin rolle som en videreformidler av holdninger.

Noen av våre høsttips:

1. Ta deg en tur ut i naturen mens det fortsatt er lyst, især hvis det er en solrik dag. Nyt lyset og bad i solstrålenes vitaminer.


2. Ta med deg en god bok, musikk på ørene, strikketøyet, favorittmaten, fiskestanga eller hva det måtte være som du liker.
Minstemannen i vår familie valgte fiskestanga si, spikkekniv og en monstertruck, mens storebroren valgte sin spikkekniv, forstørrelsesglass og en haug med leker.


3. Ta deg til å nyte naturen. Lytt til lyder, studer planter og ta dype åndedrag. Går du på tur med unger, kan man la seg inspirer av deres nysgjerrighet å undre seg sammen. Går du alene kan du fremdeles stoppe opp å nyte å undre.


4. Kanskje vi kunne tillat oss å være litt barnslig av til og ta oss ei god klatreøkt en gang i blant😁 Kanskje kan man bytte ut enda flere av treningsøktene inne på et senteret med flere økter ute, på høsten. Jogg og spring intervaller i marka, og ta styrketreningen på naturens egne "treningsapparater".




5. En tur ut kan være kort eller lang. Hva er målet? Trening? Mosjon? Avslapping? Ta med deg masse utstyr, eller bare en termos med varm drikke og slapp av til utsikten av f.eks. en stang med mark og dupp. Eller ingenting!


6. Lag god mat alene eller sammen med noen du er glad i, ute i naturen.

Her får gutta være med å kutte ingredienser!


7. Lag enkel mat, avansert mat eller noe mitt i mellom. Kanskje frukt, ost og kjeks som ikke trenger oppvarming. Eller kanskje du kan ta frem noe spesielt, som du har spart til en spesiell anledning. Kanskje akkurat din neste tur blir din spesielle anledning.

På denne turen tok vi med oss et stort stykke tørka reinkjøtt, som vi har fått fra nær og kjær familie i Alta. Dette var vår spesielle anledning til å nyte dette unike kjøttet. Det kan brukes i supper og gryter eller skjæres småbiter av som enten varmes på bålet eller bare nytes som de er.



8. Gjerne nyt kald/temperert mat som ikke trenger oppvarming, eller.... lag noe som varmer. Favoritt gryteretten, hjemmelaga grønnsakssuppe eller Toro. På kalde høstdager er det godt med noe som varmer i kroppen.




9. Gå ut av komfortsonen. Hvis du er en av de som syns høsten er tung, kan det kanskje være godt å få tankesettet over på noe annet. Kanskje bestemmer du deg for at denne høsten skal du gå litt ut av komfortsonen, men ha som mål at det fører til mestringsfølelse. Det kan være et stort steg eller et lite.

Minstemannen her fant ut at det å holde meitemarken mellom fingrene veeeldig lenge (fordi pappaen var langt fra klar til å egne akkurat når han selv var klar), egentlig var utenfor komfortsonene hans. Men han skulle så aldeles ikke slippe heller😅 Han holder jo aldri i fisken heller når han får fisk, han vil ha den tredd på en pinne som han kan holde den i. Han som elsker å fiske samt egne, må kanskje motiveres til håndtere sprellende og slimete ting. Det må for så vidt mammaen også🙈




10. Lær deg noe helt nytt! Kanskje du endelig kan lære deg det du trenger å vite om sopp plukking, kart og kompass eller bare en ny turrute.

3-åringen vår hadde sin første spikketime på denne turen.


11. Slapp av! I godstolen hjemme eller lag deg en godstol i marka, som han her👇


12. Knips bilder. Vær kreativ. Lag deg et eget høstalbum. Lag et julegavealbum. Bruk fotoapparatet ditt som du aldri bruker som bare ligger der. Eller bruk det fotoapparatet du alltid bruker, men kanskje du kan fokusere på nye motiv som du ellers aldri gjør. Spre det i sosiale medier eller ha det helt for deg selv. Kanskje får du deg et stort og nytt bilde på veggen av det perfekte høstløvet. Bruk fantasien😊💛




13. Nyt øyeblikkene og dropp den konstante tilgjengeligheten med mobilen, ofte eller av og til, det kommer an på hvor avhengig man er. Mobilen er lur å ha med på tur av sikkerhetsmessige årsaker. Mobilkameraet kan også brukes til hobbyfotografering, f.eks. er de siste bildene i dette innlegget her, tatt med mobilen fordi jeg ble fri for strøm på fotoapparatet. Det er ikke stor forskjell på bildene over og under denne teksten, for det blotte øyet. Men.... man trenger kanskje ikke dele bildene i sosiale medier der og da. Noen turer trenger man ikke være på sosiale medier i det hele tatt. Nyt øyeblikket og la inntrykkene synke. La inntrykkene være bare dine. Ikke del de i det hele tatt eller del de senere, lenge etter at du har kommet hjem fra turen. Vi er uhyre sjelden på sosiale medier underveis på turene våre. Spesielt på turer med barna våre. Det forstyrrer fokuset og øyeblikkene. Bloggingen tar jeg meg av på kveldene når barna er lagt. 




Et sniktips som ikke går inn i nummerrekka: (fordi det kanskje ikke er så mange som anser dette som et godt tips) ha med masse søtsaker😅😋

14. Lag den fineste høst pynt. Plukk med deg ulike stråtyper, lyng og kongler. Tørk det og pynt med det, på fat eller oppi blanke vaser. Frys ned mose, lyng og bærbuketter og ta det opp igjen i desember for å dekore julebordet med det. Tørk og press høstløv, laminer det eller lim på fin kartong og pensl over med noe som gjør at det holder seg. Mulighetene er mange😊


15. Siste tips er denne turen. Bildene fra dette eventyret er fra søndagens tur til nydelige Forravannet i Kilbotn. Det er en enkel tur på 3km t/r, med noen få bratte partier. Kjør til Amcar bygget i Kilbotn, og kjør ned den veien som er på venstresiden av bygget. Følg veien til du får en stor parkeringsplass på høyrehånden din. P.plassen skiller seg ut ved at den bl.a. har et stort infoskilt med oversikt over ulike turer på Forrahalvøya og et vippsnummer til pådriverne av all tilretteleggingen som er tilpasset for turgåere i dette området. 

Tipsene våre er bl.a. inspirert av egne ønsker. Kanskje denne høsten blir den høsten vi får krysset av et punkt eller to på ønskelisten😁

Kommentarer