Hvordan kler man barn om vinteren?
"Nu kommer den kalde fine tida" ....og mørke!
Jeg har lagt merke til at det er kun de første minusgradene som er de verste. Det føles ut som kroppen må anlegge litt "vinterpels" før jeg er klar for Kong Vinter.
Som kjent, har mange voksne en tendens til å kle barna etter eget kroppstermostat. Får barna på seg for mye klær, blir det vanskelig å bevege seg, og det vil oppleves like kaldt og frustrerende som å ha for lite klær på seg.
Den siste uka har vi vært mye hjemme pga at eldstekaren har spilt i "Det store julespillet" og at vi har pynta advendtshus. Desember mnd er ofte en travel mnd, og da er det ekstra viktig å stoppe opp litt og ta seg en luftetur ut. Vi har vært pittelitt i hagen og pittelitt nede på lekeplassen i nabolaget.
Nå vi går på sånne turer, rett utenfor døren, så kler vi faktisk bare ytterklærne rett utpå de klærne ungene allerede har på seg (dvs vanlig bomullsklær). Har de tynne klær fra før, slenger vi på et lag fleece eller tykk ull.
Personlig syns jeg det er unødvendig å skifte helt om på barna, med flere lag ull fra innerst til ytterst, når det er snakk om en liten tur utfor døra.
Jeg hører mange si nettopp det. De orker ikke gå ut med barna på ettermiddagene, for det er så mye av- og påkledning...så mye styr. Det trenger ikke være mer styr enn man lager selv.
Skal man ut en liten tur, så tenker jeg at "liten" betyr 1-2timer, pluss at man er jo relativt nært hjemmet om noen skulle bli kalde.
Det samme gjelder i barnehagen/skole. Jeg sender ikke barna mine med ullundertøy på seg, slik at de må gå med det hele dagen. De fleste barnehager er ute ca 1t på formiddagen og toppen 2t på ettermiddagen (noen er ute bare en gang).
På skolen er de ute i korte friminutt, på alt fra 10-30 min.
Pluss at man drar ikke akkurat langt ut på vidda med barna i utetiden, (med mindre det er planlagt ekskursjon) verken i bhg eller skole. Så det er jo sjeldent fullstendig krise om et barn blir litt kaldt.
Også er det jo slik at de fleste barn beveger seg masse når de er ute og blir varme i kroppen av det, mens vi voksne kan være litt mer passiv. Når vi fryser, trur vi barna også fryser.
Holdningen til en voksen kan påvirke barns oppfatning av kulde. Går du og maser på barnet og kontinuerlig fokuserer på og spør om det fryser, kan de tilslutt begynne å tru de gjør det.
I en hektisk hverdag er det greit å gjøre det enkelt:
Gode, varme ytterklær, gode, varme votter som er lett å kle av og på, en lue med hals (mesteparten av varmetapet skjer fra hodet og hals), gode, varme sko.
Greit å nevne at jeg snakker om barn fra ca 2 år og opp, som innehar normale forutsetninger og er godt motorisk utviklet.
Yngre barn eller barn generelt som ikke beveger seg så mye, som kanskje ikke liker så godt å være ute, eller bare rett og slett er "frostpinner", må man selvsagt ta andre hensyn til. Men kjenn godt etter om barnet ditt i så tilfelle egentlig er en "frostpinne" eller om det er du?;)
Hva mener jeg med gode og varme votter og sko? Hvis barnet er kald på hender og føtter etter bare en kort tur ute, er ikke vottene og skoene gode nok. Hvis barnet fryser etter kort tid, kan det være fordi det mister varme fra hodet eller nakken, og da er de ikke kledd godt nok rundt det området.
Hode, nakke, hender og føtter er viktige områder å holde varme.
Når det er klart, kan vi snakke om ytterklærne. Til små barn er det greit med heldress, så det ikke kommer inn kald, luft, vind eller snø noen som helst plasser rundt livet. De leker, ligger, sitter og ruller seg ofte på bakkenivå og har mye større kjangs enn voksen for å bli kald rundt livet.
Dressen bør være vattert av noe slag, samt myk i stoffet, slik at den er god og lett å bevege seg i.
Nå kommer litt reklame😉 I år prøver vi ut en primaloftdress for Skogstad Kanebogen. Så langt er vi veldig fornøyd. Jeg vet jeg har nevnt den før, men den er verdt å nevne igjen, især nå som den er på halv pris hos Skogstad Kanebogen. Dette er en tynn, vattert dress, som på tross av at den er så tynn, varmer så utrulig godt. Primaloft er et supert stoff, som er lett og ledig å bevege seg i, og vi har mye god erfaring med stoffet til voksne. Google primaloft og la deg inspirere.
Så har vi det innerste- og mellomste laget da. Jeg mener som nevnt over, at til korte turer, med korte retrettmuligheter, trenger man ikke tenke så mye på hva som er under hvis alt det andre jeg har snakket om her, er på plass.
Springer ungen likevel rundt i trusa, så kan man jo ta på ullundertøy. Men hvis ungen har helt vanlige klær på seg, så trenger de ikke så mye mer.
Springer ungen likevel rundt i trusa, så kan man jo ta på ullundertøy. Men hvis ungen har helt vanlige klær på seg, så trenger de ikke så mye mer.
Det er når vi drar på langturer, hvor vi skal være ute i flere timer og retrettmulighetene er relativt langt unna, at vi tenker mer på hva som er under ytterklærne. Da har vi tynn ull innerst, og tykk ull eller fleece som mellomlag.
Når det iskaldt ute, handler det ikke om kle på barna mye, men kle på de smart. Mange lag med miks av mange stoffer, vil høyst sannsynlig bli ubehagelig og oppleves kaldt.
Tykke og stive ull- eller fleeceplagg er i teorien varmt, men vil i praksis også være noe som høyst sannsynlig kan oppleves kaldt.
Kjenn på kvaliteten på alle plaggene fra innerst til ytterst. De bør være myke og lette.
For ekstra kalde dager kan man ha to lag med ullundertøy under mellomlaget, og da er det viktig å ta det strammeste laget innerst. Tenk hele tiden at alle ledd skal være lett for barnet å bøye og at de generelt klare å bevege seg godt. Hvis ikke, kan de bli passive og stive, som igjen fører til at man blir kald. Pluss at det kan oppleves frustrerende for et barn og ikke få til å utfolde seg tilstrekkelig.
Hva med de som ikke tåler ull? Ha bomulls- eller superundertøy under ullundertøyet. Eller erstatt ullundertøyet med f.eks. bambus. Som lag nr 2, bør man til barn som er sensitiv i huden, gå for en behagelig tykk ull.
Et av lagene bør uansett være ull om man skal være ute i mange timer langt fra sivilisasjonen, selv for de som ikke tåler ull. Mine 2 minste tåler ikke ull, men vi bruker ull innerst kun de gangene det virkelig trengs, og det funker fint for de. På føttene bruker vi konsekvent ull innerst til "ekstrem" turer i ordentlig kaldt vær.
Den siste uka har jeg tatt meg noen trilleturer alene også.
Jeg har forta meg ut mens det har vært litt lys, og knipsa litt bilder av den majestetiske årstiden vi er inne i nå💙 Kos!
Kommentarer
Legg inn en kommentar