Hvorfor skallklær? Hvordan behandle og rengjøre skall?


For noen dager siden var jeg i Skogstad Kangebogen sin butikk og lagde en film sammen med butikksjef Hilde Weines.
Vi har lagd en film om hvordan man bruker og behandler skallklær.
Vi er begge enig om at skallklær kan brukes året rundt.
Skallklær er vind- og vanntett. For å justere temperaturen, kan man enkelt regulere hva man har under. På kalde vår- og sommer dager, kan man ha vanlig tekniske trøyer, superundertøy eller sommerull under. Mot høsten trapper man opp med ullundertøy med eller uten et ull/fleece lag over.
Jo kaldere det blir jo flere lag med ull og fleece kan man bruke. Og på de kaldeste vinterdagene kan man ha 2 lag ullundertøy, tykk ull eller fleece og/eller en tynn dunjakke som mellomlag. Varmere får man nesten ikke.
Skallklær funker til alle aktiviteter unntatt reine treningsturer eller passivitet. Skal du være veldig passiv ute, f.eks: stå helt i ro å se på ungene leke ute i hagen eller sitte bom still over isfiskehullet, er nok en gore tex/skalldun- jakke og bukse (evt heldress) det beste.

Skallklær er første prioritet hvis man vil starte et aktivt friluftsliv, syns vi. Og hvis man behandler plaggene sine riktig kan det vare over et tiår.
Vi og Skogstad anbefaler at man tørker vekk smuss og flekker etter hvert bruk, før man henger fra seg plaggene. Er det veldig skittent så vask av med en rein klut kun tilført vann.
Men en gang i blant må plaggene vaskes skikkelig, da helst i vannbad for hånd eller i maskinen på mildt program. Da er det viktig å tenke over hvilke såper man bruker samt å lese vaskelappen nøye.
Ved hver 2. slike "storvasker", anbefaler Skogstad at man reimpregnerer plaggene sine.
De selger  Fiber ProTector impregnering i alle sine butikker. Og slik gjør du:
Spray et jevnt lag 30cm fra plagget. Pass på at plagget er rent og at du kommer til i alle folder, under hetta og over glidelåser. Når hele plagget er godt sprayet, må det lufttørke i 30min.

Les mer om impregneringen her: Fiber ProTector

Se video på:
Skogstad Kanebogen
Therese og Tom-Erik på tur

Kommentarer