Er Halloween en noe mer eller mindre kopiert tradisjon en andre tradisjoner?


Halloween er kommet til Norge for å bli og jeg syns det er en kjempeartig tradisjon.
Mange kaller det en amerikansk tradisjon, som ikke bør finne sted i Norge. Men hvis man tenker over det har mange av de største og mest markerte tradisjonene våre her i Norge kopierte elementer fra andre land, blandet med norske verdier.
Den jula vi feirer i dag har masse elementer fra andre land. Jula var norrønsk i starten og vikingene feiret jul i januar på midtvinterdagen, før Norge ble kristen og etterhvert kopierte resten av Europas måte å markere jula på. På 900-tallet omdefinerte vi julen og flyttet den til 25.desember for å feire Jesu Kristi, en gutt fra Palestina sin fødsel. Forskjellen er bare at resten av Europa har kristne navn på julefeiringen sin, fordi det ble en kristen tradisjon, mens vi har beholdt ordet jul, som ikke har noe med Jesu Kristi fødsel å gjøre. Og nå diskuteres det i at Jesu Kristi ikke ble født rundt juletider i det hele tatt, men på våren. Men likt for de fleste land var at man før kristendommen feiret en ny tid/dag i form av midtvinterdagen, vintersolverv osv.
Juletreet var opprinnelig en tysk tradisjon, før Norge kopierte det. Og nissen vår er en blanding av den norske fjøsnissen, St. Nikolas/Nikolas av Myra fra Tyrkia og Kong Vinter/Fader Frost fra Russland. Den moderne nissen vi har mange steder i verden i dag med langt hvitt skjegg, røde klær og stor mage er satt sammen av alle disse ulike tradisjonene og utformer av en tegner for Coca Cola.
Påskeeggene og påskeharen er også kopierte tradisjoner fra andre land.

Mange tradisjoner har en gang vært ny og kommet som inspirasjon fra andre land, og det gjør også nå Halloween. Det skal også sies at den norske kirke i lang tid har markert allehelgensaften som er akkurat det samme som Halloween, vi har bare kopiert det amerikanske navnet, på lik linje som vi har kopiert mye annet innenfor de ulike tradisjonene så mange tenker er helnorske fordi de har vart så lenge. 
At Halloween bl.a. også er en kommersiell popkultur er jeg enig i, men det har alle andre tradisjoner også blitt i dag.



Selv feiret vi Halloween først med Barnas Turlag Harstad, helgen før Halloween (Les om markeringen her. Rundt 200stk møtte opp).... 


....også gikk vi selvsagt "Knask eller knep" på selve Halloween dagen🎃 Halloween feires i stor grad i vårt hus iallefall, og mer blir det vel for hvert år😆😉





Halloween er i størst grad blitt en "barnas dag". Mange barn gleder seg og det snakkes om feiringer i vennekretsen, i barnehagene og på skolene. Gatene blir mer og mer fylt med forventningsfulle og lykkelig barn for hvert år. Man må for all del ikke være med å feire Halloween hvis man ikke ønsker det, men vær i det minste hyggelig med barna. De er født og vokst opp med denne tradisjonen nå, og følger bare rett og slett tiden.
Det fins mange kjøreregler for Halloween, bl.a. betyr slukket utelys at de som bor i huset ikke ønsker noen utkledde små skumlinger på døra, og det er en fin måte å ta avstand til tradisjonen på, som alle barn bør lære seg å respektere.
Og i vårt hus læres også barna til at "knep" er ikke lov uansett omstendigheter😆

Tilslutt vil jeg avrunde med at Halloween feiringer blir som andre feiringer, f.eks. bursdagsfeiringer. Sørg for at alle barna for invitasjonen og at ingen blir utelatt. 


Blogglistenhits

Kommentarer