Isfiske - trygg is


Søndag 3.mars var vi på Harstad Jeger- og Fiskeforening sitt isfiskearrangement på Buttelvatnet i Sørlia.
Det er vannet ved siden av Storvannet hvor en mann gikk gjennom isen på samme tidspunkt som vi var der. Vi hørte helikopteret, men det var ikke før vi kom hjem at vi fikk vite hva som hadde skjedd. Heldigvis gikk det bra med mannen (les om saken her)💛
Det føltes feil å lage et idyllisk innlegg om isfisketuren vår rett etter en slik hendelse, spesielt når jeg i etterkant fant ut at jeg kjente familien det rammet. Men jeg gjør det likevel, i samråd med familien, for å få fram viktigheten av at man alltid må vise varsomhet når man skal begi seg ut på is, uansett om det er isfisking, lek eller skøyting man skal bedrive. Vi blogger jo ofte om isfisketurene våre, men lite om sikkerhetstiltakene vi gjør. Som fiskevettreglene sier:
"ha ispigger lett tilgjengelig og forsikre deg om at isen er farbar."
Opphavseier av bildet: NJFF

Hvordan sjekker man at isen er farbar? 

  • Man må ta boretester. 10cm med is er minimuseregelen for trygg ferdsel. Unntaket er stavis. Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker.
  • Jo større vannet er, jo større tykkelse bør det være på isen før man kan si at den er trygg. Desto tykkere is, desto tryggere forhold. 
  • Man bør ta flere boretester i hele området man skal oppholde seg ved, da isen kan være tynnere andre steder på vannet.
  • Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. Men hvis det er snø på isen kan dette være vanskelig å oppdage og da må man utføre grundigere boretester.
  • Ellers skal man alltid holde seg unna inn- og utløp hvor vannet er i bevegelse og isen dermed kan være tynnere. 
  • Regulerte vann kan også ha en mindre trygg is. Det å gå gjennom isen hvor det er strømmende vann kan være livsfarlig. 
  • Det er alltid lurt å være sammen med andre når man er på isfiske og holde seg relativt nært hverandre hele tiden.
  • Ha alltid med ispigger!

Kildehenvisning og mer info om "is og sikkerhet" finner du HER!

Mannen som gikk gjennom isen denne gangen og familien hans har den kunnskapen som trengs for å vandre på is. De hadde tatt boretester dagen før, men likevel gikk det galt. Dette er noe som kan skje med alle. Både erfarne og uerfarne friluftsentusiaster har uhell på isen, blir tatt i snøskred, drukner i kajakkulykker, detter ned fra fjell, går seg vill i marka, blir værfast, skader seg eller blir utsatt for andre uheldige hendelser i naturen.
Denne hendelsen på isen gjorde at jeg fikk en oppvekker. Vi er erfarne, vi kan reglene, vi tar med nødvendig sikkerhetsutstyr, men jeg må ærlig innrømme at jeg blir litt sløv likevel. Så nå har vi gått gjennom alle sikkerhetsregler på nytt, og blir å opptre med mer varsomhet og respekt på de kommende isfisketurene våre.

Harstad Jeger og Fisk gjennomførte iallefall et meget bra familiearrangement på isen. De hadde tatt tester av istykkelsen i forkant samt merket området vi skulle holde oss innenfor.




Harstad Jeger og Fisk spanderte pølser, så vi trengte bare å ta med den obligatoriske kosematen.

Labyrintsisten. Denne leken er en gjenganger på isen, for oss. Barna lager labyrint i snøen og leker sisten inni løypa. Kreativt👍

Powenap i pulken💓


Mor må holde pilken så barnebarnet får spist pølsa si. Han ville ikke sette den i fra seg, da det skulle være konstant bevegelse i stanga, for å øke sjansene sine😅💖

Klærne 4-åringen har på seg er et vattert todelt sett sponset av Skogstad Sport.




Prøver fortvilt å lette på humøret til en misfornøyd 1-åring, som ikke hadde sin dag, akkurat denne dagen😆


Psst! Nå har vi fått første sett av vårens nyheter fra Skogstad Sport i hus, som vi gleder oss til å prøve ut. Så framover nå vil vi litt etter litt vise fram sesongens produkter fra Skogstad😊👏

Kommentarer