Vintertelting med barn og hund

I helga var vi på telttur på Svartvannet på Storjordet. Svartvannet ligger på 209 hm, og er ca 3km (én vei) å gå fra bilveien. Hver gang vi besøker Svartvannet parkerer vi på veilomma (første blå krysset på kartet under) langs Stordjordveien, som ligger rett ved krysset inn til Åkertun og Kommelhågen. Så følger vi bare Kommelhågveien opp til krysset inn til Åkertun. Videre følger vi veien der i fra og til den ender ved tunet, og går over til en tursti (den svarte stripla linjen mellom kryssene på kartet under). Turstien går helt opp til Svartvannet (andre blå krysset på kartet under) og videre innover.




En ferdig pakka henger, med masse utstyr. Vintertelting med barn og hund krever en del utstyr, og det er mye "styr" både før og etter turen. 

Vi drassa med oss 2 pulker og 2 ryggsekker med utstyr.


En gang i blant skriver jeg også litt om alt "styret" med turene våre. Akkurat som livet generelt, er heller ikke hver eneste tur og utflukt "en dans på roser".

Mange spør oss ofte ulike spørsmål rundt korte og lange turer med barn og hund. F.eks. om barna sover godt i teltet. Hvordan går det for hunden å være så lenge ute. Er barna alltid like gira på å bli med på de ulike turene, og om alle turer er så idyllisk som bildene viser. 

Vi opplever uhyre sjeldent at barna blånekter, eller at de er demotivert for tur samtidig. Heldigvis varierer det på hvem av dem som ikke er like gira. Noen ganger må den ene motiveres mer enn det andre. Det er i grunn en fin læring for barna, som lærer å motivere andre. Her er "lillebror i midten" kjempegod når han selv er motivert. Motivasjonen kan mangle før turen eller den kan reduseres underveis i turen. Sånn er det for de aller fleste, og da må vi finne gode innganger og metoder for å hente motivasjonen frem igjen.

Som oftest vil de på tur, og som oftest går det bra. Både barn, hund og de voksne trives ute på dagstur eller på overnattingstur, og vi alle sover godt i teltet. Det er jo nettopp det som gjør at vi drar på tur igjen: de gode opplevelsene. Men man må jobbe for å få de gode opplevelsene. Det krever prøving og feiling. Vi har erfart og lært en del triks opp igjennom årene, for å gjøre turene så bra som mulig for alle. 

Men som i hverdagen generelt, kan man ikke planlegge eller være forberedt på alt, som eksempel søskenkrangling. Det kan krangles om den minste ting, og på denne turen kranglet de altså så mye... om et tre...et klatretre. Dette treet 👇 ble begges favoritt tre, og det ble så mye uenighet rundt dette treet, at kranglingen deres sikkert hørtes i flere mils omkrets.

Men som regel fokuserer vi på det positive i turene våre, både fordi det heldigvis er det det er mest av, men også for å skjerme barna for og stadig bli eksponert fra alle aspekter i livet. Folk flest vet vel uansett at livet ikke alltid går på skinner, om man er på ferie, storby-weekend, shopping tur, skitur, fjelltur, på kafé, i et svømmeanlegg eller på telttur. For sånn er livet, og sånn skal det være💕


Turen til Svartvannet er en relativt enkel tur. Det er merka tursti, og på vinteren er det ofte kjørt spor med tråkkemaskin. 

Vel fremme ved Svartvannet, satt vi opp camp.



Foruten om å være megler i tre-kranglingen, og stadig være på jakt etter ett like bra klatretre, gjorde vi også andre ting. Barna bar med seg hver sin selvpakka sekk med utvalgte leker som ble brukt. F.eks. er lego ofte populært å ta med.

Også måtte vi selvsagt fiske😁 Vi telter stort sett ved et fiskevann, uansett årstid. Denne gangen hadde vi ca.10 bruk ute på isen.



Barna tok seg også noen pauser inni teltet av og til. Spesielt på vinterturer er det fint med en pause inni teltet. Der leker de med lekene sine, tegner, spiller spill eller ser på skjerm.

Minstemann fikk nyss i at det var en stor fisk på et av brukene på isen, mens han egentlig var inne i teltet. Han fikk det så travelt med å komme ut og dra den opp, at han ikke rakk å kle på seg😅😍

Vi fikk mye fisk i løpet av dette overnattingsdøgnet.

Far sager ved!

Tørr ved var også et av de momentene som ikke gikk på skinner denne gangen. Vi brukte altså så mye tid og krefter på å få skikkelig fyr i bålet denne gangen😅 Det er nettopp en sånn ting som også kan bli et stort irritasjonsmoment, spesielt på vinterturer😅




Kveldskos i teltet, før vi tar natta.





Deilig å våkne opp ute i naturen, i sær når været er nydelig.






Mens ungene fiska og aka, lagde jeg lunsj: ost-og-skinke-snurrer og sjokoladeboller.






Når jeg ble lei av å sitte midt i bålrøyken å lage mat, heiv mannen seg rundt og lagde en ny kjøkkenplass, hvor vi kunne lage sjokoladebollene💕




Takk til Svartvannet for masse fisk og gode opplevelser💕



 

Kommentarer

Legg inn en kommentar