Oppdrettsanlegg rundt Roglaøyene - virkelig?


Store Rogla! En naturperle rett utenfor østsiden av Harstad by. Et av våre favoritt friluftsområder.
Fra huset vårt ser vi rett over på Lille- og Store Rogla. De to øyene og alt som skjer på havet rundt området blir ofte samtaleemne rundt spisebordet. Det er stor rekreasjon i å nyte dette synet, skape de gode dialogene med barna, og ikke minst det å være der. Vi besøker disse øyene flere ganger i året, vår, sommer og høst. Vi tar korte og lange dagsturer ut dit, vi fisker fra båten vår rundt øyene og vi har hatt mange overnattinger der ute med telt eller hengekøyer.
Ungene stortrives der ute. Der er fjæra, strender, skog, turløyper, gapahuk, benkeplasser, dyreliv og masse historie. 4-åringen vår elsker denne plassen. Han etterspør stadig dags- og overnattingsturer til Rogla øyene.

Har du en slik favorittplass? Et sted som gir deg en god følelse og balsam til sjela. Et sted du tenker kan skape gode minner gjennom flere generasjoner. Et sted du føler du alltid kan søke fred og ro.
Et sted som er urokkelig. Kanskje det er en fjelltopp, ei hytte, et galleri, et studio eller hjemmet ditt. Hva hadde du følt om kommunen bestemte seg for å rokke ved dette stedet. Kanskje godkjenne vindmøllekraft ved favoritt fjelltoppen din eller legge en trafikkert motorvei bare et steinkast fra hytta de.
Skal man bare godta det? Skal man bare være takknemlig for at man bor i en by i utvikling og vekst?
Kan man egentlig forvente at kommunen skal ta hensyn til enkeltfamilier? Kanskje ikke.

Pr dags dato snakkes det om at det skal bygges lakseoppdrettsanlegg rundt Rogla øyene. For vår familie var ikke det noen god nyhet. Eller rettere sagt: vi voksne syns ikke det var en god nyhet. Ikke 11-åringen heller. 2-åringen bryr seg ikke og 4-åringen skjønner det ikke helt, men om noe sånt skulle bli godkjent ville han merket endringene.
Det ville vært storforlangende av oss å tru at kommunen skulle la være å godkjenne en så stor pengemaskin over en 4-årings bønn. Men disse oppdrettsanleggene ville ikke bare preget oss og området rundt øyene, men faktisk alle som bor i området fra Kanebogen til Gressholman. I planene står det at bebyggelse som ligger 3km fra anleggene ikke vil bli vesentlig påvirket av støy og lys, flaks at vi ligger 3,8km unna her i Ruggevika da. Kommer sikkert ikke til å merke noe til det vi da. Vi får sikkert ikke skum og slagg i fjæresteinene våre heller. Og vi får jo bare håpe at vi kan fortsette å fylle fryseren vår med frisk og fin fisk, som har vært gjort av familier i flere generasjoner her nede.
Lakseoppdrettsnæringen medfører mye positivt for landet vårt også og de utvikler seg stadig. Det brukes masse penger på utvikling og forskning på bl.a. miljø og dyrevelferd, og det er jo flott. De to mest brukte argumentene for lakseoppdrett er selvsagt penger til landet og at vi gir verden sunn mat. Vel og bra det! Men det siste argumentet er ganske diskutabelt. Laks er dyrt å kjøpe, så ikke la oss spille heltekortet på at vi brødfør verden. Og hvis noen har et brennende engasjement for å gi verden mer mat, er det mange andre måter å engasjere seg på. Vi kaster flere tonn med kjøtt og grønnsaker i dette landet, bl.a. fordi gulrøtter har skeiv form eller fordi vi ikke trenger høna lenger når hun ikke legger egg mer. Hønsefrikasse spiser vi ikke, det passer ikke snøsen vår lenger det, så vi hiver kjøttet.
Egentlig har jeg for lite kunnskap om politikken rundt lakseoppdrett, konsekvenser og argumenter for eller i mot, til å uttale meg så mye mer om akkurat det. Men jeg kan så absolutt uttale meg om lokalitetene til akkurat disse anleggene, som er planlagt i denne delen av Vågsfjorden.  Hvorfor akkurat der? Hvorfor i dette store friluftsområdet og så nært bebyggelsen? Det er så mye friluftsaktivitet på og rundt øyene. Folk som fisker, fridykker, padler, cruiser med båtene sine, turer ut til øyene for et møte med en nærmest inngrepsfri natur. Hadde det bare vært en lov mot inngrep i friluftsområder! Vent litt... i de aller nyeste planene for dette vedtaket har de plutselig godt bort i fra at dette er et friluftsområdet av betydning. Hadde Rogla området vært regna som et betydelig friluftsområde kunne planen for vedtaket i det minste inneholdt en god plan for sikring av allemannsretten, god tilgang på friluftsområdet og samtidig vist til en god plan over bruk av friluftsområdet.
Uten et verdig verdisyn på dette området som et friluftsområdet, kan vi vel ikke støtte oss på friluftsloven heller da? Men det er vel med friluftsloven som de fleste lover: ingen lover uten smutthull. Iallefall ikke om du har makt nok.
Uansett om området hadde vært et rikt friluftsområde eller verna natur, kan en kommune godkjenne slike vedtak på dispensasjon likevel. Kanskje kommunen får noe lokkende i bytte mot oppdrettsanleggene. Men jeg frykter at vedtak om oppdrettsanlegg på dispensasjoner, i verste fall kan medføre ytterlige oppdrettsanlegg eller utvidelser uten en god nok plan. Hvor skal det ende hvis kommunen godkjenner denne planen? Vi må si vår mening nå, for hvis vedtaket blir godkjent er det nok for seint. Vår mening er: Nei, til oppdrettsanlegg rundt Rogla øyene. Burde for så vidt også vært gått igjennom loven om avstand mellom bebyggelse og store tekniske anlegg. Den avstanden kunne med fordel vært utvidet, iallefall når det gjelder oppdrettsanlegg.

Og om du ikke bryr deg om lakseoppdrett, friluftsliv eller området rundt Roglaøyene, så se for deg det jeg nevnte lenger opp. Se for deg noen som rokker ved ditt favorittsted. Bry deg selv om det ikke angår akkurat deg💖

Far i huset har opprettet en gruppe på facebook - meld deg inn og vis din støtte ved å trykke på denne linken👉 Motstandsgruppen av oppdrettsanlegg rundt naturperlen Lille- og Store Rogla





Bildene over er fra en fisketur med pit stop på Store Rogla for to dager siden og bildene under er fra en liten båttur til byen vi hadde for noen dager siden. Vi er noen av de største vitnene på at området rundt de planlagte oppdrettsanleggene er et hyppig brukt friluftsområde. Vår, sommer og høst ser vi mye ulik friluftsaktivitet av mennesker i alle aldre. Vi skal kunne bruke naturen som vi har gjort i generasjoner. Det er viktig for folkehelsa, tradisjoner, kultur og arv.





Kilder:
https://laksefakta.no
https://naturvernforbundet.no/
https://snl.no/friluftsloven

Kommentarer