Sætertind 1095moh


Lørdagen var jeg med som 1 av 3 turledere på topptur til Sætertind 1095moh.
Turen var i regi av Harstad Turlag/DNT.

Sætertind er 12,7 km lang å gå en vei og de fleste bruker ca 3-4t på å gå opp. Fjelltoppen ligger på grensa mellom Tjeldsund- og Harstad kommune, og Troms- og Nordland fylke, og er det høyeste fjellet i begge kommunene. Sætertind er også Hinnøyas 3.største fjell og går under kategorien "krevende".
Topper over 1000moh, regnes ofte som krevende, fordi det er høyt og langt å gå. Det er når turene i tillegg har flere bratte partier, utfordrende terreng og er luftige, at de blir kategorisert som ekstra krevende.
Sætertind er høy og lang å gå, men terrenget du beveger deg i er verken utfordrende eller luftig. De siste 200hm er det bare steinur og noe brattere terreng. Her kan det hende man må klatre litt, men alle fjellvandrere med normale forutsetninger og en generelt god fysisk form, fikser dette greit.
Har man høydeskrekk kan man holde seg langs merkingen og utover mot høyre.
Går man mot venstre hvor det er litt mindre steinur, får man en finere utsikt og lettere terreng. Her går det rett ned enkelte plasser, men man trenger jo ikke gå helt ut på kanten. Hva som oppleves som luftig er jo individuelt, men Sætertind kategoriseres ikke som en luftig topp, og jeg trur alle med høydeskrekk klarer denne turen helt fint, uansett hvordan vei du velger å gå opp i steinura.


Vi startet turen fra fotballbanen på Sandtorg. Turen er ikke merket i starten, men det er ikke så mange stier å velge mellom, og man ser toppen nesten hele tiden (med mindre det er tåke). Gjennom hele turen opplever man mange ulike naturtypene, som mark, krattskog og snaufjell. Hele veien fra tregrensa og opp har man nydelig utsikt i ryggen og på toppen møter man forsvarets installasjoner.

Merkingen som starter etter tregrensa er egentlig ment for vinterløypa og skikjørere, men er fin å følge på sommerturer også. Merkingen består av pinner/stikker og mot slutten av steinura er stikkene byttet ut med store stolper, som skal tåle det kraftige været som kan være der.
Steinura har ingen utpreget sti, så de siste 200hm velger du ut din egen sti.




Spreke mammaen min 👆👇 på sin første tur som turleder for Harstad Turlag😊


På toppen av Sætertind er ofte tåke. Tåka kan komme og gå litt, og noen ganger er man så heldig at den letter akkurat i det man kommer opp. Vi fikk ca. 2min med tåkefri utsikt, som var altfor kort til at jeg rakk å ta noen bilder av hvordan det ser ut fra toppen.
Da får disse bildene være en god erstatning👇😉 Begge disse fjellhyllene ligger på venstresiden av steinura og er ikke så langt fra toppen.


Kilder:

Kommentarer