Sånn gjør vi det, og sånn er det! Fødselsfest, hva er det?



Da har vi hatt fødselsfest for minstemann. Gratulerer med dagen lille vennen vår.


Hva er en fødselsfest? Et alternativ for dåp eller navnefest? Egentlig ikke.
Vi er ikke religiøse, vi er ikke humanetikere, vi er ikke ateister. Verken vi eller de minste barna er medlem av Den norske Kirke, humanetisk forbund eller noen andre lignende foreninger. 
Mange vi møter har et så innmari stort behov for å kategorisere oss og plassere oss under en type tilhørighet. "Vi må da tilhøre noe. Vi må jo <<være>> noe". 
Vi er "ingenting" vi. Vi er bare oss selv og veldig fornøyd med det.
Fødselsfesten jeg har hatt for de to minste barna våre er en egendesignet fest. Klart den er inspirert av både dåp og navnefest, men den er ikke et alternativ til en dåp. Kan ikke dåp da være et alternativ til en fødselsfest? Dåp eller navnefest har ingen høyere status enn en egendesignet fest i våre sinn. Alle former for markering av fødsler og tildeling av navn, har lik verdi og bør få like mye respekt.

Fødselsfesten vår er en sosial samling med alle vi har kjær. Sammen feirer vi at et barn er født og ønsker det velkommen til verden.
Under festen holder jeg taler, leser dikt, utnevner faddere og fremlegger like mye formaliteter som noen annen høytidelig tradisjoner man har for barna sine.
Å feire at et barn blir født eller får et navn, trenger ikke ha noe med religion å gjøre og man trenger heller ikke ha et forbund til å fortelle seg hva man skal gjøre. Folk i de aller fleste kulturer, både religiøse og ikke religiøse samfunn, har siden tidenes morgen markert et barns ankomst til verden, ungdommens første menstruasjon eller stemmeskifte, at to mennesker forenes og når noen dør. Og man har lenge valgt ut verger og faddere til barna sine, uten at det har noe med religion å gjøre.

Det som går igjen i de aller fleste kulturer, under de ulike formene for markering, også i vår type markering er, at det utføres faste ritualer, som f.eks: 

  • Samling av kjente og kjære.
  • Gilde. Masse god mat og drikke.
  • Taler/sanger/prekener/trommedans eller hva det måtte være. 
  • Pynting av området man oppholder seg ved og seg selv. Om det er bunad, dress, rødt merke i pannen, store ringer i underleppa. 

Alle ritualene er forskjellige, men prinsippet det samme. Vi hyller et barn. 

Jeg syns det er så deilig å føle at jeg gir barna mine helt blanke ark. Jeg skal jobbe så godt jeg kan for ikke å påvirke de i noen som helst retning og la de finne sin egen vei (innenfor rimelighetens grenser). 
Vil de konfirmeres kristelig gjør vi det, vil de melde seg inn i humanetisk forbund, får de lov til det. Hvis de bare vil ha en egendesignet familiefest for å feire at de har tatt et steg inn i den voksnes verden, stiller jeg gladelig opp da også. Det viktigste er at det er deres valg, og at de ikke føler seg presset av majoriteten i samfunnet og at det ligger en relativt god grunn bak valget.  

Takk alle, for en fin dag!

Fargetema: lilla, grønn og gul💜💚💛



Lagde maten selv, en stor gryte med Chili Con Carne og tilbehør. Kakene fikk jeg god hjelp med å lage.



Takk for alle de flotte gavene og den økonomiske startpakken han fikk.



Nå er vi klar for nye turer ut i den fine, kalde tida!


Kommentarer

Legg inn en kommentar