En ny turskatt + tips til turmat

hits


Forrige helg tok vi oss en tur til Gråfjorden (ca 50-60min kjøring fra Harstad). Der er det mange fine turplasser, bl.a. Skoddebergvannet. Målet vårt var ved Novaelva/Novalandet på nordsiden av Skoddebergvannet. Vi har vært en del ved dette vannet, men aldri på nordsiden. 
"Nordenden av Skoddebergvannet heter Vassenden (Skoaberluospe). Før reguleringa av vannet, rant Tømmerelva fra Vassenden og ned til Saltvannet. Her var “møteplass” for flere stier/ferdselsveier. En sti kom opp fra Saltvannet ved siden av Tømmerelva. Fra Nova/Novasletta kom det en sti som gikk videre langs stranda til Minde (Eilertsminde). Det var da bru over Tømmerelva.
I Grovfjord er Nova synonymt med Novafjellet. Når de lokale omtaler Novafjellet, sier de gjerne Nova. Nova er imidlertid et gårdsnavn og er geografisk plassert under og nordøst for Novafjellet og like ved Novaelva.

I tidligere tider var det bosetting på gården Nova/Novasletta (Varevuolli). Stedet ble fraflyttet etter et større steinras fra Novatinden/Novafjellet i 1936.Kilde: novaturlag.no

Vi møtte en lokalkjent som velvillig delte historien om familiene som bodde på Novasletta, hvordan de levde og hvordan barna måtte gå lengre enn langt for å komme seg på skolen. Jeg elsker å møte på lokalkjente folk som kan dele historie om de områdene vi besøker. 

Vi parkerte da altså ved bommen på R829 ved Ørnberget. "Det står et turskilt i veikanten.
Turløypa starter like ved demningen ved Vassenden og følger stien som hyttefolket bruker til hyttene sine på nordsiden av vannet. Turløypa er merket med rød maling. Enkelte steder går løypa ganske nært noen hytter. Allerede i starten, før demminga, passerer du nært to hytter. Ta hensyn, både her og ved de andre hyttene du passerer etterhvert. Noen steder er turløypa lagt litt om i forhold til den opprinnelige hyttestien. Dette er gjort for ikke å komme tett inn på hyttene, uteplasser eller utedo. 
Der turløypa forlater den opprinnelige hyttestien, er løypa lagt over et myrområde hvor det er lagt ut flotte klopper man kan gå på. Løypa fører deg helt til Nova-lavvoen. Her har turlaget anlagt en rasteplass med lavvo for ly, hvile, kaffekok og matlaging. Det er også mulighet for overnatting. Lavvoen ble bygget høsten 2008 og ligger fint til på en liten høyde knappe 200m fra strandkanten ved nordenden av Skoddebergvannet ved Novalandet. Ca 200m i motsatt retning ligger Novasletta hvor det tidligere var bosetting. Det også bygget utedo og vedbod ved lavvoen og anlagt en fin bålplass nede ved strandkanten. Det er også merket turløyper til lavvoen, fra Laberg og fra Kovan." Kilde: ss.


Start ved Ørnberget.

Gikk over demningen ved Vassenden.

Nova Turlag har lagd mange flotte bruer.....



.....og klopper, slik at man gå tørrskodd hele veien til Novaelva👏






Litt blåbærspising på veien hører med!




Vel framme ved den flotte Nova-lavvoen, som ligger ca 200m fra strandkanten langs Novalandet, som var turmålet vårt denne gangen.



Turmålet nådd: Novalandet, der Novaelva renner ut.

Førstemann å finne seg ei fiskestang.

Ingen fisk på oss denne gangen...
Vannet hadde utrulig flott og spesiell utforming, med kriker og kroker her og der.
Det var veldig spesiell og beundringsverdig topografi ved dette området også: rullestein, flatstein, småstein, fin sand og leire om hverandre langs hele vannkanten. Langs skogkanten var det bl.a. fin sand noen plasser og lysegrønn mose andre plasser.

Denne gangen hadde vi med ferdig tilberedt gryterett og makaroni i mattermoser, til middag.

Fins ikke dårlig vær, bare dårlig utstyr og klær! Godt med en tarp når regnet kommer!

1-åringen tar lurene sine i hengekøya👍💤

Ser dere badenymfen? 11-åringen bader der man kan bade, uansett vær og temp. i vannet😆

3-åringen "bada" også🙈🙊😓😅

...og laga kunst😁😅😍



Det ble selvsagt litt flyndrekaste konkurranse også.


Vesten jeg har på meg, er en praktisk varmevest fra Skogstad Kanebogen. Den kan fint brukes som både mellomlag og ytterplagg.




Til "dessert"/kveldsmat ble det polarbrød med brunost, varma på bål😋



Det var bra vi hadde litt klesskifte og en rull med bleieposer som bl.a. kan brukes til å putte oppi de våte støvlene til begge småguttene. 
En rull med småposer er genial å ha liggende fast i tursekken, de kan brukes til andre ting som f.eks: ditt eget søppel og søppel du finner i naturen, eller til uplanlagt bærplukking hvis det plutselig dukker opp bær👍


En lei og sliten 3-åring får sitte litt på ryggen til storebror💖
11-åringen har på seg en tynn teknisk turbukse og en mellomlagsjakke (som også fint kan brukes som ytterjakke på varme dager) fra Skogstad Kanebogen (på de første bildene). I sin egen tursekk bar han bl.a. med seg litt ekstra klær, som f.eks. et sett skalklær, også fra Skogstad Kanebogen, som han trakk over de andre klærne når det begynte å regne.
Som Skogstadambassadører er vi veldig fornøyde med klærne deres, og de blir alltid brukt på våre turer av en eller flere i familien. Vi har vært Skogstadambassadører i over 1år nå og har lite å forutsi på utvalget, kvaliteten og designet på klærne deres💖

Hva gikk galt på denne turen:

Ikke godt nok med skifteklær denne gangen, så vi måtte improvisere litt. Bl.a. fikk 1-åringen mine sokker og jeg gikk barfota hjem😅
1-åringen endte med og tilslutt kun ha en fleecedress rett utenpå bleia, da alt annet ble vått🙈 Heldigvis var det varmt ute og alle ungene holdt seg tørre og varme hele hjemveien, puuh!

3-åringen var relativt vanskelig å få med seg hjem på tilbaketuren. Sliten og lei er to sentrale nøkkelord her.

Brunost-polarbrødene våre ble veeeeldig godt stekt, da mor sjøl glemte å følge med, så vi måtte bruke litt tid å plukke vekk alt det svartsvidde før vi kunne spise😆


Blogglisten

Kommentarer

  1. Grovfjorden :-)
    Novalandet er en nydelig tur for både små og store bein, godt tilrettelagt av frivillige i Nova turlag. Så ut til at dere også fikk en flott tur!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar