Nord-Europas største Canyon-Sautso i Alta

Vi koser oss på ferie i Alta sammen med familie og venner.
Her er masse flott turterreng, og i dag tok vi en sykkeltur på vidda for å se: 

Nord-Europas største Canyon. 


Det var en flott tur, men ikke helt ideelt med sykkelvogn for minstemann. 
Å velge turterreng hvor man kan sykle er en fin variasjon for både store og små. Eldstekaren var storfornøyd, mens minstemann ble lei av og til, vi var jo på tur i 4,5 time tur-retur, så det kan man skjønne. Vi tok mange pauser, for barna sin del, og kom oss frem til slutt. Det var et artig terreng å sykle i, en helt annen topografi enn vi er vant med og MASSE reinsdyr. 
I Harstad og omegn har vi bratte og høye fjell og havutsikt nesten overalt, og masse sauer. Her er det fjell og vidde så langt øyet kan se, og masse reinsdyr. Begge deler er nydelig og fascinerende på hver sin måte, men jeg syns reinsdyrene er hakke kulere å se på enn sauene;)
Vi møtte både lokale folk og utenlandske turister på turen, så det er, ikke overraskende nok, et populært turvalg. 
Vi måtte krysse mange små elver og bekker, og vi plasket rett ut med skoene på når vi skulle over. Det var det ingen andre som gjorde, så vi fikk noen artige blikk og kommentarer. Det beit eldstekaren seg merke i, og syns det var så stas å krysse alle elvene på "nordnorsk" vis som han sa, mens han så på alle de andre turgåerne med stolt blikk;) Those little things, som er med å gjøre en tur gøy og minnerik for barna. På turen tilbake fikk han stoppe å bade i et fjellvann, selvom vi ikke hadde verken badetruse, ekstra skift eller håndduk. Viktig å være spontan av og til å la barna få utfolde seg og skape gode tur assosiasjoner. Han lurte Tom-Erik med seg i vannet også;)

Terrengsykling er kjempegøy og Alta har mange fine turer for det.
Vi satser på å finne flere gode sykkelløyper i naturen i Harstad også. Vi har jo trossalt terrengsykler, så de er finere å sykle i naturen med enn langs asfalten. Nå mangler vi bare sykkelvesker, så vi slepper å ha oppakningen på ryggen. Noen som har gode turtips til terrengsykling i Harstad, både med og uten barn?













Denne Canyonen er ganske stor og lang, og det fins mange veier og turer, hvor du kan se den fra andre og flere vinkler. Så dette blir ikke siste gang vi besøker den. Jeg vil se den fra alle vinkler og høyder jeg kan;) Man kan også kjøre med elvebåt i elva som renner der, så det vil jeg jo selvfølgelig også prøve. I går syklet vi langs asfalten ned til begynnelsen av Canyonen hvor det er en utkikkspost og en stoooor demning. Det var også et praktfullt skue for øyet.





I år som alle andre år, finner eldstemann gevir fra reinsdyr. Veldig spennende og studere og undre seg sammen over:) Det er fint å ta seg tid på tur, undre seg sammen over alle fenomen, skape gode samtaler og minner, sanke kunnskap og erfaring og bare kose seg sammen.

Vi har syklet mange mil de to siste dagene, det er ganske utrulig hvor mye man får oppleve og hvor langt man kan komme seg på tur, uten at barna blir lei, så lenge man har sykkel. Og selvfølgelig andre forholdsregler som god tid til pauser og barns spontane innspill.





Kommentarer