Når er det for kaldt for barn å være ute


Jeg sitter overhode ikke med fasiten på når det er for kaldt å ta med barna ut.
Men gjennom studier og erfaringer både som foreldre og barnehagelærer, har man fått litt kunnskap om temaet.
Det er veldig typisk å si at barn under 3 år, ikke skal være ute i kulde under 10- i det hele tatt.
Når det er 10- ute skal man være forsiktig, også med de som er rundt 3 år. Men det er ikke helt fastsatt at man må holde seg inne. Her er det mange forehåndsregler å ta:

  1. Det er forskjell på 10- i ulike vindstyrker. 10- og stiv kuling er mye kaldere enn 10- og vindstille. Sjekk vindstyrken før du går ut.
  2. Riktig bekledning. Flere lag med ull og vind- og vanntett yttertøy, og ordentlig skotøy (aldri støvler eller cherrox i over 10-). Bør ikke ha ytterklær på om de ligger i en varmepose i vogn/pulk.
  3. Små babyer bør ikke være ute i det hele tatt når det er under 10- og vind. Og da mener jeg ute, som i å være fysisk ute, over lengre tid. Om barnet har en god vogn/pulk med en god og varm vognpose, kan de være med ut på tur selvom termostatstreken begynner å krype under 10- eller det er litt vind. Så lenge de puster inn den sirkulerte og varme luften som dannes over dem inni posen/vogna/pulken og ikke den lufta som ligger rundt 10-, har de det trygt og godt. Man skal ikke være redd for å legge babyen godt ned i posen og pakke tett inntil, så lenge man lar det være en åpning over dem og evt har noen andre små åpninger hvor det kommer inn frisk luft. 
  4. Ha en plan for hva du skal gjøre om du må ta babyen ut av vogna/pulken. Babyer bør ikke puste inn luft som er kaldere enn 10- over lengre tid. Bruk en fjellduk/vindduk som er vind- og vanntett, og sett dere inn i den, om man må amme/mate barnet, eller barnet bare vil opp en liten stund. 
  5. Også barn rundt 3 år skal man være litt forsiktig med å la få puste inn kald luft under 10- over lengre tid. Man kan f.eks. trekke en buff over nesen på dem eller bruke en balaclava lue/half face balaclava, slik at de ikke trekker den iskalde luften rett ned i lungene.
  6. Jeg syns ikke man bør dra på lange turer med små barn, når det er kaldere enn 10-, med mindre man skal gå til en hytte/lavvo eller sette opp telt. Greit å gjøre turen relativt kort og/eller holde seg nært sivilasjoene eller en stabil varmekilde av noe slag. Barn på 2-3 år tåler å være ute lengre hvis alle forhåndsregler er tatt hensyn til.
  7. Jeg syns ikke små babyer skal bæres i bæretøy/meis i under 10- på lange turer. De er mye mer utsatt for kulden i både  ansikt og oksygenveier i en bæremeis.
  8. IKKE ta med deg barnet ut i under 10- hvis du ikke føler deg trygg eller har rett utstyr.
Dette gjelder friske barn. Barn med astma eller andre sykdommer har helt andre forehåndsregler og forholde seg til. 

Tips: 
Man kan få kjøpt hand- og fotvarmere til en rimelig penge i de fleste sportsforretninger. Hand- og fotvarmere er noen små, myke elementer, man utløser rett før bruk og legger inni vottene og skoene. Vi har alltid slike liggende i alle sekkene våre. De varer i 4 timer, men de fleste kan desverre bare brukes en gang.

Det fins også "puter" med samme prinsipp (se bilder under). Disse har litt andre bruksområder og de kan brukes flere ganger. De er fin å legge nederst i soveposen eller vognposen på iskalde dager.



En "knapp" inni puta utløser en reaksjon (en hvit farge vises), og putene blir kjempevarme og er klar til bruk når puten er blitt helt hvit.

Her har jeg lagt 2 stk varmeputer, nederst i dunposen til minstemann.


Det var jeg og mamma som tok turen sammen i går. Vi valgte Keipen pga dens korte distanse og enkle fremkommelighet.
Når vi parkerte ved startpunkt viste gradestokken 7- og det var lite vind.
I det vi skulle starte og alt var klart, fant jeg ut at jeg hadde glemt draget til pulken!!!
Tips til meg selv: Husk å lage pakkeliste selv på korte turer, når man skal ha med barn!

Løsningsorienterte som vi var, fant vi fram stroppeband og hundeband. Pluss at jeg hadde heldigvis Fjellpulken sekken, med et innebygd og sterkt tau med krok. Så da festet vi pulken i 3 tau (et som jeg dro med, et ekstra for sikkerhet, og et som mamma kunne hjelpe til å dra/styre med ved behov). Og det gikk veldig greit opp. Det var litt mer utfordrende nedover, men vi fant en god løsning. 
Hahaha, det må har sett så utrulig rart ut. Jeg hadde ikke gjort dette, om turen hadde vært lengre, mer krevende og/eller brattere i terrenget. 

På toppen var det mye vind og 7- blir fort mye kaldere på en fjelltopp, især om det er sterk vind også. Så da var det ikke noe å tenke på en gang. Med barn i pulken og en misfornøyd hund, gikk vi kjapt ned igjen. Men utsikten var upåklagelig som vanlig. Keipen er en av mine favoritt topper


Legger ved denne artige lenken fra 2012, fra en bhg i Karasjok, som utaler seg om barn ute i kaldt vær:

Kommentarer