Til Spania i desember, med små barn



I jula 2017 var hele den lille familien vår i Spania i 15dager. Vi leide en leilighet i Guardamar ca.30min fra Alicante. Denne delen av Spania har ikke det typiske tropiske klimaet mange tenker på, i desember måned. Gjennomsnitts temperaturen ligger på ca 15 grader, med dager opp mot 22 grader, så vi så for oss å få samme klima som en Nord-Norsk sommer. 
Vi leita ikke etter en ferie for å ligge på ei strand å sleike sol i 15 dager. Det funker dårlig med en 7mnd gammel baby uansett. Vi leita etter en ferie med kriterier om at det skulle være litt eksotisk, praktisk, konstruktivt, minnerikt og inneholde masse kvalitets tid innad i familien. Og det fikk vi. Som en bonus ble været varmere enn normalt og gjennomsnittstemperaturen lå på 19-20 grader med noen dager på 24 grader. Dette ble vi forberedt på av folk som er kjent i området. Noen sier at vinterklimaet har blitt varmere i Spania de siste årene. Morgenene og kveldene var det litt kaldere. Og hvis det kom skyer og vind ble det også fort "kaldt". Så vi hadde alltid med tynne jakker til alle og tynne luer til de to minste.
Grunnen til at vi endte opp der vi gjorde, er fordi vi leide en leilighet av en kjenning av Tom-Erik. Denne leiligheten lå fint til i et boligkompleks med mange andre fra bl.a. Skandinavia og England. Noen bodde der permanent, bl.a. en norsk/meksikansk familie med barn som vi ble godt kjent med. Eldstekaren ble god venn med deres eldste og var der mye på besøk. Om kveldene var det ofte masse barn i gatene utenfor og lekte.
Der var et felles basseng ute og et hus med innendørs basseng, boblebad og badstue. Dette huset var til vår store fortvilelse stengt mens vi var der, pga reparasjoner. 
Det fulgte også med en bil til leiligheten man kunne leie, så vi kjørte bl.a. rundt til andre nærliggende byer.
Det som er greit med leilighet er at man med god samvittighet kan ha en halv eller hel dag "hjemme", og bare være inne å slappe av. På et hotellrom kan det fort bli trangt og kjedelig. 
Leiligheten vi leide hadde høy standard, med 3 store rom, 2 bad, vaskerom, kjøkken, stue og veranda/hage. Der var alt av hvitevarer og teknisk utstyr og tv´n hadde alle de kjente norske kanalene. Så det føltes ut som å være i et vanlig hjem. Og det var også greit å kunne ta måltidene hjemme.
Det ble en del spising ute også. Dette er andre gangen jeg er i Spania og jeg vet fra før at det er rimelig å bo der. Både på matvarebutikkene og på spiseplasser, var prisene svært lave. Klær, utstyr og aktiviteter var litt billigere, mens mat og drikke var bemerkelsesverdig rimeligere.

Men hva kan man finne på da, i Spania når temperaturen i havet er 14 og bassenget 12 grader??

Det fins heldigvis flere ting å gjøre enn å bade. Alle store vannparker og fornøyelsesparker var stengt, men naturen er alltid åpen. 

Vi hadde oss en liten topptur i et populært turområdet, og det var så spennende for store og små å oppleve en helt annen topografi.





Annerledes topografi kunne man se andre plasser enn til fjells, bl.a. ble jeg veldig fascinert av noen planter som lignet på forvokste strå. Alle de ulike "stråene" var gigantiske og jeg følte meg som Teskjekjerringa ved siden av de. 


Det var også veldig kult å se appelsintrær overalt. Ja til og med i gatene i sentrum. Og turister som vi var, plukket vi selvfølgelig noen appelsiner fra de trærne som var midt i byen😅 Vi bare kjente, åpna og lukta. Turte ikke spise de, da ingen andre åpenbart gjorde det😉

Annerledes topografi og dyrearter kunne vi også få oppleve i diverse parker. De fleste parkene hadde et rikt fugleliv, og en park hadde også skilpadder og ekorn. 

Park 1








Park 2



Park 3










Alle parkene var utstyrt med lekeplasser. Hvor enn man gikk så var det lekeplasser eller aktiviteter for barna. I parker, på kjøpesentrene, i sentrumene og på strendene. Tydelig at barns glede blir høyst verdsatt.

Kjøpesentrene var full av lekestativ og aktiviteter for barna. Et senter hadde en hel egen etasje for barn.

I forbindelse med jul, var det satt opp mye leker og aktiviteter rundt om i de ulike sentrumene.



På strendene var det selvsagt også tilrettelagt for barn.


Selvom det ikke var typiske badetemperaturer, besøkte vi stranden ofte. Det var tydelig en populær plass å oppholde seg ved, da det ofte var masse folk på strendene. 
Men kaldt hav stoppa jo ikke noen gærne nordlendinger fra å bade. Den varmeste dagen bade selv jeg. Vi var heller ikke de eneste å se i havet. Veldig deilig å feriere utenom sesong, når ikke strender og gater er helt proppfulle.








Typisk julebilde, den mellomste broren biter lua av den minste😅

Om kveldene kunne man se magisk, fargesprakende himmel, og en kveld var det fullmåne.

Dette var et av kunstverkene vi kunne se på strendene. Alltid artig å se andres lidenskap.

Selvom de største fornøyelsesparkene ikke var åpen, var det noen mindre tivoli som holdt åpen. Der var det mye moro for store og små. Selv elsker jeg mest alle disse bodene og boksene hvor man får ulike utfordringer for å prøve å vinne en premie. Tom-Erik ler bestandig av meg, for hvis jeg vinner har den mikroskopiske gevinst teddybjørnen da kosta meg kanskje 200kr. Hehe, men det er jo spillet jeg syns er morsomt da, og det er verdt pengene for meg😉 



Noe som er fint med og dra på en ferie, hvor man ikke er der når det er høysesong og man ikke bor på typiske charterplasser, er at opplevelsen blir enda rikere, syns jeg. Det blir som en dannelsesreise, hvor barna lærer mye også. Vi fikk bedre rom for å oppleve og sanse når ikke trykket og folkemengdene var så store. Vi fikk oppleve ekte Spansk kulturer og skikker. Bl.a. var det spennende å oppleve hvordan de feiret jul og nyttår.
Bare noen få private hjem var pyntet, men overalt ellers var det pyntet til jul.


På julaften besøkte vi en gammel borg. Det ligger mye historie i disse steinene.


Her fikk barna julestrømpene sine. Jeg og Tom-Erik gir også strømper til hverandre og her ser dere Tom-Erik sin😉

Det var også fint å bare gå å se. Hvordan husene/hjemmene så ut, hvordan kirkene så ut, hvordan gatene så ut. Alt var annerledes enn hjemme, og det gjorde stort inntrykk på barna.



....mens andre dager hadde vi late dager ved bassenget utenfor leiligheten....



Det var en veldig fin ferie!


Kommentarer