Dette trenger du til ifiske med barna


Søndag 18.februar var jeg med å arrangere en isfiskekonkurranse med Barnas Turlag på Møkkelandsvannet.
Isfiske er en av mine favoritt vinteraktiviteter. Det er turen i sin helhet som gjør det så flott.
Når man er på isfiske, henger man ikke over et hull i isen hele dagen. Det blir som alle andre turer -vi lager bål, leker, spiser god turmat og drikker kakao- bare at her kommer isfiskingen i tillegg. Vi sitter jo å pilker litt over hullet også, men for det meste setter vi stengene fast ved hullet og gjør andre ting mens vi venter på at fisken skal bite. 

Når du skal på isfiske må du finne ut om du vil finne et vann du kan kjøre helt opp til, sånn som dette vannet, eller om du vil opp på fjellet. I Harstad har vi mange vann å velge mellom, og man kan velge og vrake i lengden og vanskelighetsgraden på turene.
Ved å ta et vann ved veien får du med deg mer utstyr.

  • Utstyr du må ha, er: 
    • isbor
    • agn
    • isfiskestenger. Du må faktisk ikke ha ei stang. Du kan bruke pinner, men det du må ha da er snøre og krok. Og hvis du drar på populære isfiskevann kan det allerede være oppborra hull der, så da trenger du ikke bor heller, og agn kan være noe så enkelt som litt ost😉 Så dette trenger ikke være en dyr aktivitet.
  • Utstyr som kan være lurt å ha, er:  
    • isfiske skje med eller uten lys
    • en boks med flere rom til å oppbevare/oranisere skjeene, krokene, hurtigkoblingene og diverse små utstyr i. 
    • En isøse til å øse ut all isen i hullet med (man kan bruke hendene også, men det kan bli kaldt). 
    • En spade. Hvis det er mye snø på vannet er det fint å ha en spade å grave seg ned til isen med. Da kan man også grave seg sofa og vindvegger.
Når man må gå et stykke til vannet har man gjerne mindre klær på seg, også har man ekstra varme klær med i oppakningen, til å ta på seg når man kommer fram. Men selvom man kjører helt opp til vannet er det viktig med litt ekstra varmeklær, især ekstra votter (bl.a. til alle gangene barna putter hele hånden i isfiskehullet😅😩) og gjerne en eller flere fjell/vindduker.

Vi har alltid med en eller flere fjellduker på isfiske. De kan jo også brukes til hyttebygging for barna👇😁



Vi har også nylig skaffet oss en sammenleggbar gapahuk. Det kan være veldig kjekt å ha med på turer. Da har man en plass å søke ly/skifte bleier/varme seg osv. Også syns jo barna selvsagt det er veldig gøy å leke inni den.

Harstadgrillen, en sammenleggbar, liten og lett grill, er kjekk å lage bål i på isen. Fås kjøpt hos Parabolflua Harstad.

Jakken mellomstekaren vår har på seg her er en dunjakke fra Skogstad Kanebogen. Dette er virkelig en god og varm jakke. Kombinert med en vind- og vannavstøtende bukse som er høy på livet eller har seler, har man en god ytre påkledning. 2 delt sett er veldig greit når barna må gjøre sitt fornødende på kalde turer. De slipper de å kle av seg på overkroppen og evt bli kalde mens de tisser😉
Vi varierer litt mellom 2 delt sett og en heldress. Begge deler har sine fordeler og ulemper og er like bra på hver sine måter.

Over 100stk var med søndagen arrangement, som du kan lese mer om her: Harstad Turlag/isfiske tur.

Kommentarer