Vintertelting med barn - kaos eller kos?


Ja da er vi vel hjemme etter en 3 dagers vintercamp i fjellet. Vi lå ved Aurevann på Storjorda, fra skjærtorsdag til påskeaften. Vannet ligger ca 1,5-2km fra veien. Det er slak stigning med noen bratte partier, og far måtte gå flere turer for å få opp all oppakningen.



I alle innleggene mine legger jeg vekt på at dette er telting med småbarn, fordi det er så innmari stor forskjell på telting med og uten barn, og på telting med større barn. Telting, i sær vintertelting, med småbarn krever mye erfaring, kunnskap, tilrettelegging for den eventuelle aldersgruppa, gode forberedelser og mye planlegging. Alt dette er med å avgjøre om turen blir kaos eller kos.

Om våres tur ble kaos eller kos, er litt relativt😆
Det som er viktig er at det blir kos for barna, og det ble det. Men for oss voksne opplevdes det som litt kaotisk, slitsomt og håpløst i noen perioder. F.eks. så sovnet ikke de minste barna før i 22-tiden den første kvelden og 21-tiden den neste kvelden, og da tenker jeg på samme måte som jeg kan gjøre hjemme også, hvis det er noen ganger de ikke sovner momentant, "dette kommer aldri til å gå", "de kommer aldri til å sovne"😅

3 dager var akkurat nok, og det pågrunn av minstemann på bare 10,5mnd. Han er nettopp begynte å ta noen skritt og elsker å krype rundt samt å utforske gåingen når vi er hjemme. Det fikk han ikke helt til i vintercampen vår, med masse tykke klær på seg og det ulendte terrenget. Han hadde heller ikke tålmodighet til å være så lenge inne i teltet av gangen. Så det ble mye bæring og avledning for å gjøre turen fin for han også. De andre ungene kunne fint å ha vært flere dager, men var ikke misfornøyd heller med å dra hjem når den tid kom😉

For mye oppakning?
Vi hadde med oss et 8 manns lagstelt med ovn, som mor, far og de to minste lå i, og et 3 manns ekspedisjons/vintertelt som eldstekaren og hans søskensbarn lå i.
Vi hadde også med oss masse god mat (tips til mat/meny kan du lese mer om i linkene nevnt lenger opp i innlegget) og veldig mye utstyr. Dette var en vurdering vi valgte å ta for å gjøre turen så koselig og praktisk tilrettelagt som mulig.
Man kan gjøre en vintertelting mye lettere enn vi valgte å gjøre denne gangen👉 Man kan f.eks. campe nærmere bilen/veien. Man kan bare bruke bare vintertelt (og ikke lavvo eller lagstelt som er så svært og tungt). Man kan planlegge og veie maten på "millimeteren" og porsjonere alle måltidene, og man kan bruke mer/bare pose/pulvermat eller frysetørket mat som f.eks. Drytech Real Turmat.
Vi hadde med 1/4 av maten med hjem igjen😆 Bedre med litt for mye enn for lite mat, når man er på tur med barn. Og vi har ikke noe i mot å dra tungt og la kroppene få jobbe skikkelig. Vi liker det!😊

Vi er iallefall veldig fornøyd med turen, og sitter igjen med masse god minner og nye erfaringer og opplevelser.
Alle aktivitetene vi hadde planlagt ble ikke gjennomført. Er det noe som er viktig for meg så er det å ha en delvis plan, men også og kunne avvike fra den hvis det er for det beste.
Barna fikk gjøre det de hadde lyst til, og det ble mye hule graving og herjing/lek i snøen. Det ble noen korte skiturer rundt om campen og litt avslapping/titting på mobilene inne i teltet innimellom. Også ble det selvsagt masse isfisking. Vi fikk 2 ørreter og 1 røye tilsammen, alle mellom 3-400g.




Her har eldstekaren på seg en varmevest under skalljakken, fra Skogstad Kanebogen. Nå som det er varmere i været er en varmevest vel så bra som en dunjakke under skalljakkene. Med vest slipper man dobbel lag rundt skulder/armhuler. som oppleves mer behagelig. De har så mange stilige vester til barn og voksne i freshe farger, i butikken akkurat nå😍🙌
De nye skalljakken og overdelene vi nå har fått, står til alle forventningene sålangt. Til og med jakken til 3-åringen brukes allerede nå, siden tempen ute er så fin nå. Det fine med todelt sett på de små også, er at man enkelt kan regulere temraturen på overkroppen, ved å bytte ut jakke/mellomlag. Det er som regel kun på overkroppen man trenger å regulere temperaturen. Vi hadde med en tykk dunjakke til han også, men den trengte vi aldri å bruke.

Ellers hadde vi godt med ulike typer klær til alle og kun et skift, for å spare på oppakkingen. Minstemann hadde 3 skift med seg, da det av naturlige årsaker kan oppstå mer søl og uhell med han.
På turer med mye aktivitet syns vi skalljakker er det beste, for da kan man bare skifte det man har under etter temperatur og aktivitetsnivå.




Fredagen fikk vi masse besøk av familie og venner. Da hadde mammaen min med seg bæresjalet mitt, som jeg glemte hjemme. Veldig behagelig å ha med seg bæresjal på slike turer, så har man armene fri når de små vil bli bært💖 

"Fisk på kroken, i måneskinn"

Månen💙


Far lager eggerøre til frokost. Det er veldig kjekt å lage ei kuldegrop uansett hvordan telt man bruker. Ikke bare for å samle kulda nede i gropa, men også for å kunne stå oppreist for å f.eks. lage mat. Det er veldig praktisk å ha "kjøkkenet" i kuldegropa.

Rundt hele teltet hadde far hengt opp tau, som vi kunne tørke klær og henge utstyr på👍






Enda en fisk👏 

Litt skigåing. 
Eldstekaren ble til og med bestemora og gammeltanta opp på Steinfjellet 514moh😊💪


Vi hengte opp tarp, for å ha en lun plass for minstemann å ta formiddagslurene sine på.


Jervenduken, som også kan brukes som poncho, er en fin vindstopper rundt de små, når de sitter i bæresjal/sele. 

Påskeegg jakt💛🙌

Truger er veldig praktisk å ha med seg når det er så mye snø som det er nå og når man er på tur en plass hvor man skal være lenge, å gå mye fram og tilbake.




Her klargjør far første lass som skal fraktes ned til bilen.

De to eldste gutta ble med å frakte oppakningen ned. Veldig imponert over hvor spreke og velvillig "ungdommen" kan være av og til😏

Etter tre dager på fjellet, sovna 3 åringen av oppå pakkpulken, hele veien hjem😅😍 Skiene hans festa vi bare til pulken med en gang, han viste tidlig tegn til han var sliten😂😝

Vil avslutte med å skryte av den fantastiske kjæresten min, som har stått sånn på for å få denne turen vel gjennomført. Han er min superhelt og min helt egen "Lars Monsen". Alt jeg kan om friluftsliv, kan jeg pga av han. Ingen over, ingen ved siden av💖

Kommentarer