Dette må du vite om miljøskadelig forbruk av turklær

Svanemerket microfleece fra Skogstad Sport.

Før i tiden bestod ofte friluftsklærne av hjemmestrikket ull, anorakker i bomull og sekker og sko av skinn. Tur- klær og utstyr var altså laget kun av naturen.
I dag lages det ikke bare kortreiste naturtekstiler som før i tiden, men også store mengder kort- og langreist kunsttekstiler, for så vidt langreiste naturtekstiler også. 
Tur- klær og utstyr er hovedsaklig laget av kunstige tekstiler som oljetekstiler og membran, for å gi oss en mer behagelig og tryggere opplevelse når vi ferdes i naturen, og det går på bekostning av den samme naturen vi er så glade å være ute i. 
Problemet med kunsttekstiler er stoffene de etterlater seg i naturen. De samme stoffene som ellers kalles gift, er bl.a. bakteriedrepende midlers som brukes i syntetiske tøy for å hemme lukt. Stoffene som brukes i membranen i skallplagg er hormonhemmende stoffer som kan tas opp i organismer og påvirker blant annet kjønnsdannelsen.
Men det er ikke slik at alle naturtekstiler nødvendigvis er mer miljøvennlig enn kunsttekstiler, da vi idag har et så økt forbruk i klær som igjen gir økte avfallsmengder, økt fabrikkframstilte klær og økt transport inn- og utenlands. Klær av naturlige stoffer som skinn, ull, og bomull lages ikke like mye hjemme lenger, med materialer fra egne gårder og skoger, men på fabrikker hvor det naturlig nok oppstår store mengder klimautslipp i produksjonen. F.eks. så forbruker bomull masse vann, landarealer, sprøytemidler og gjødning.
Men det aller verste med dagens klær er at VASKING AV KUNSTTEKSTILER ER HOVEDKILDEN TIL MIKROPLAST I VERDENSHAVENE. Mens forbrukere i dag blir lurt til å bytte ut plastposene med fabrikkerte papirposer fra kommersielle aktører, er det få som snakker om at den største delen av mikroplasten i havet kommer fra kunsttekstilene vi vasker.
Så hva kan man gjøre? Aldri vaske klærne? Gå tilbake til en dårligere og mindre trygg bekledning? Begynne å lage klærne selv?
Hvis vi skal kun ta for oss fenomenet mikroplast på avveie, så er det noen enkle grep som kan gjøres:

  • Luft ut lukt av klærne i stedet for å vaske det. Heng umiddelbart opp fuktig tøy. Mindre vask sparer ikke bare miljøet men også kvaliteten i klærne.
  • Vask av enkelt flekker med en våt klut, istedet for å hive det i maskinen. Dette er uansett mer hensiktsmessig for å bevare membranen. Skit på skallbekledningen eller skinnskoene som får være på produktet over lengre tid er ødeleggende for effekten.
  • Velg kvalitetsklær som varer lenge og som kan brukes til flere ulike sesonger og aktiviteter.
"Framtiden i våre hender" har flere tips HER!

Mange store friluftsklær produsenter har lenge forsket på miljøvennlige klær. Noen har pante- og resirkuleringsordninger, mens andre har mindre/ingen farlige kjemikalier i klærne sine. Få klarer å få til alt og enda færre tenker på den miljøskadelige delen som innebærer transport over land og strand.

Men den norske produsenten Skogstad, har nå kommet med de første svanemerkede klærne i microfleece. De er faktisk det første og eneste merke som har lykkes i å svanemerke friluftsklær, i hele verden. Det er jo helt fantastisk!
Svane er myndighetene sitt miljømerke utviklet gjennom ett samarbeid mellom miljødirektoratene i de nordiske landene og er den strengeste miljøorganisasjonen i verden. Svanemerkede klær er laget med trygge kjemikalier og under gode arbeidsforhold. De har god kvalitet, krymper lite og er fargeekte.


Kilder:


Fornøyde med Skogstads nye miljøvennlige fleecekolleksjon

Vi bruker mye fleeceklær, ofte kombinert med ullundertøy, store deler av året. I Nord-Norge har høsten og våren mange kalde dager og fleece er både varmt og behagelig på. Tykkulla sparer vi som regel til midtvinters da kulda står på som hardest, og det skal også sies at ingen av ungene er særlig fornøyd med ull, selvom kulda biter de i nesen, så det blir ofte flere lag med tynn ull etterfulgt av et lag fleece. 

Siden vi er store forbrukere av fleece er det godt å kunne velge svanemerket fleece samt bli påmint om tips til hvordan vi spare havet for microplast. 
Den nye kolleksjonen er ikke særlig annerledes fra tidligere kolleksjoner og oppleves like behagelig og varm som ellers, så hvorfor ikke velge svanemerket. 

Vi har hatt noen kuldedager og litt snøfall i løpet av høsten her oppe i Nord, men nå ser det ut som vinteren virkelig kommer, også i lavlandet. Det første store snøfallet som ble liggende i lavlandet, kom på lørdagen, først i form av haggel, akkurat i det jeg og småtrollene var ute på en liten tur i nærområdet, og det var stor stas det.




Alle sansene ble tatt i bruk for å utforske de små hvite kulene som kom fra oven.
Det lyste undring og glede ut av småøynene deres.
Måtte naturen alltid være like trygg å føle, lukte å smake på💚🌍🌿

Som ambassadører for Skogstad Kanebogen/Skogstad Sport, får vi riktignok nye kolleksjoner ved hver sesong.
Vår rolle i "bruk og kast" eller "spar produksjonen av nye klær" mentaliteten blir dermed stor.
Vi kaster aldri klær. Vi lapper og syr turklærne hvis de får hull og rifter. Vi lar klærne gå i arv, bytter/selger videre eller samler opp store partier som gis bort til de som trenger det.

Viste du at DNT og diverse idrettsforeninger arrangerer jevnlige byttedager for tur- klær og utstyr og at DNT hvert år arrangerer Grønn fredag som motsvar til Black friday?

💚🌍🌿"Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe"🌿🌍💚


Blogglistenhits

Kommentarer