Etikk og moral i sportsfiske-fisken er ikke et leketøy



Vi har fått en tilbakemld på at "fisken ikke er en barneleke", når vi har lagt ut innlegg som viser at barna våre utforsker fisken fra baljer vi har fylt med vann.
Dette er vi helt enig i. Ingen dyr eller insekter er barneleker. Jeg har vært mor i 11 år og jobbet i barnehage i 9 år, og er det en ting jeg vet er det at det er utrulig vanskelig å få barna til å være forsiktig med insekter og dyr, når de skal utforske disse levende vesenene. Barnas bevegelser er mye styrt av impuls og nysgjerrighet. Men man kan ikke ta i fra de gleden og læren i det å få ta, kjenne å føle. For det er jo nettopp da de lærer. Konkreter gir førstehandserfaringer som igjen utvider bl.a. ordforråd, begrepsforståelse og kunnskap om det de holder på med akkurat der og da. Med veiledning underveis lærer de å behandle alle levende vesener med respekt. Vi lærer barna våre at små insekter på bakken, fisken i vannet, fuglene i trærne og alt annet som har liv, skal man være snill med.

Denne respekten for dyr kan være vanskelig å forsvare noen ganger i sportsfiske, da både barn og voksne kan komme med spm som: "Får ikke fisken vondt når den henger i kroken?", "Får ikke meitemarken vondt når vi trer den levende på kroken?" "Blir ikke fisken stressa når den blir lagt i baljer til utstilling og utforsking for små uforutsigbare barn?"
Det forskes mye på fisken, og man vet at nervesystemet og hukommelsen deres er noe helt annet enn hos mennesker og andre dyr. Fiskens opplevelse blir åpenbart langt fra den opplevelsen vi ville ha fått, om vi ble utsatt for det samme.

Men likevel så skjønner jeg kjempegodt at utenforstående blir kritisk til sportsfiske.
Det er en kultur hos fiskere å opptre på denne måten. Harstad jeger- og fiskerforening og lignende foreninger har også bestandig baljer med fisk og sjødyr oppi som barna får utforske på sine arrangemeneter. Også under festspillfiske 2018 hadde de slike aktiviteter og jeg syns det er flotte og sunne aktiviteter.

Jeg har ingen gode svar eller noen fasitsvar på hva som er etisk riktig, der må vi bare alle være enig i å være uenig... eller? Hva tenker du? 
Takk for tankevekkende tilbakemeldinger fra dere som gir grunnlag for enda mer undring og refleksjon!






Kommentarer