Les: hvor får du fisk og hvordan sløye?
I går ettermiddag var vi på bergene i Jektholtet og fiska/fiksa (😉) oss litt middag.
Som fiskerfrue har jeg lært at det er stor forskjell i statusen på fiskens art og størrelse😉
Men når man fisker med barna spiller det ingen rolle. Da fins det ingen krav, så lenge det er fisk på kroken.
Min opplevelse er at det er lettere å få fisk på havet, ved å fiske fra berg eller båt. Små- sei og torsk (opptil 4-5kg) er relativt "enkelt" å få.
Så skal du på fisketur hvor målet er at barna skal få masse fiskeglede, så kan det være fint å fiske fra berg, sånn som disse i Jektholtet. Bergene på Stangnes, Elgsnes og under Tjeldsundbrua er også fine plasser.
Det man må være påpasselig med på berg, er at det ofte er sleipt på steinene, særlig ved havkanten, og at det som regel er dypt rett utfor bergkanten. Det kan være en fordel å ha en vest på de minste når man er på slike fisketurer som dette.
Vi har ofte med baljer (eller lager til ute) der det høver seg, på våre fisketurer. Dette er fars ide, om at barna skal få bli kjent med fisken. Se på den, se hvordan den beveger seg, ta på den, finne ut hvordan man skal holde/fange den med hendene uten at den spreller avgårde osv.
Minstemann får også kjenne!
Vi hadde også med en krabbefiskestang, hvor vi brukte et stykke sei, av de vi fiska opp.
Blei ingen krabbe denne gangen, men artig å prøve.
Mor sin turkos😉😋😝
3-åringen følger nøye med far, og prøver så godt han kan han også💕 Ingen trenger å si noe på at dette er krabbefiskestanga😅😍
Når far får fisk på kroken, roper 3-åringen av glede og setter opp "yes-handa"👇😅😍
Vi fiska vel opp 7-8 fisker. Alle sei. Vi kunne ha fiska opp enda flere, men tok ikke mer enn det vi trengte til dagens middag. Fryseren er uansett full med annen fisk.
Vi tok vare på 5, som vi sløyde, og slapp ut de andre.
Her får 3 åringen prøve seg på å slippe ut👇
3-åringen er inne i en fase hvor han er veldig nysgjerrig på kroppen. Vi har kjøpt bøker om kroppens indre og gutten lærer villig bort sin lærdom til både barn og voksne i barnehagen sin, om f.eks. lungenes funksjon, har vi fått høre😅
Da passa denne stunden om fiskens anatomi mitt i blinken.
Se video om hans undring og spm, som kommer på facebooksiden vår, med samme navn som bloggen.
Det er veldig kjekt å sløye fisken ute. Da kan man bare la alt fiskesloet og griset ligge igjen til andre dyr. Vi kaster som regel alt ut på havet til måsen, som også er en morsom aktivitet for barna.
Etter sløyinga:
Det er mange måter å skjære opp fisken på.
Man kan filétere den som på bildet under. Da skjærer man kun ut sidekjøttet og kaster resten.
Disse filéne blir ofte beinfrie (men man skal alltid dobbelskjekke når man spiser likevel). Fiskefilét passer til steiking, ovnsbaking og grilling.
Også kan man skjære opp fisken i kokestykker. Da skjærer man rett og slett opp hele fisken i flere stykker. Vi tok ikke vare på hodet.
Disse stykkene egner seg til koking. Vi skar 4 av fiskene opp i kokestykker og hadde til middag i dag. Jeg fikk ikke tatt bilde av hvordan man skjærer fisken opp i kokstykker og har derfor lånt et bilde fra tantemat.no, som du kan se nederst i innlegget.
5 små fiskehjerter som lå å pumpa lenge etter de var skjært ut, var også veldig fascinerende å oppleve for store og små.
Se video som er lagt ut på instagram og facebooksiden vår, begge kontoene med samme navn som bloggen.
Fisk skjært opp i kokestykker. Bilde lånt fra tantemat.no.
Når fisken er skjært opp på denne måten, får man en større renskejobb ved middagsbordet😉😆
Kommentarer
Legg inn en kommentar